Bärbullar

48 st
Ingredienser: 

Grunddeg:
50 g jäst
50 g smör
5 dl lättmjölk
250 g kesella lätt
1½ dl råsocker
½ tsk salt
1½ tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

 

Pensling: 
1 uppvispat ägg

Fyllning till 1/3 grunddeg:
2 msk lättmargarin
2 dl blåbär/hallon/björnbär
1½ msk råsocker 
2 tsk maizena 
1 tsk vaniljsocker

 

Garnering: 
1 msk pärlsocker

Tillagning: 

Smula jästen i en stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölk och kesella.

Värm till 37º och häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.

Arbeta till en smidig deg som får jäsa övertäckt i 30 min.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i tre delar. 

Kavla degen till en rektangel, ca 30×40 cm.

Bred på margarin och fördela bären jämnt över degen.

Blanda sockret med maizena och vanilj och strö över.

Rulla ihop på längden och skär i 16 bitar.

Ställ varje bit i dubbla pappersformar och låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250º ca 7 min.