Chokladmoussetårta

ca 12 bitar
Ingredienser: 

Kladdkakebotten

200 g smör

4 dl socker

2 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1.5 krm salt

4 st ägg

2.5 dl vetemjöl

 

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
175g mörk marabou choklad
2 ägg
1/2 dl strösocker

 

Garnering

10g choklad till garnering

Tillagning: 

Kladdkakebotten

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna.

Häll upp i en bunken och rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker och salt i det avsvalnade smöret. 

Rör sedan ner ett ägg åt gången. 

Tillsätt till sist mjölet och rör hastigt till en slät smet. 

Häll smeten i en smord form (ca 23 cm). 

Grädda i mitten av ugnen i ca 19 min.

Den kommer att "vobbla" lite och se ofärdig ut när man tar ut den. Men det är precis som det ska vara. Låt stå i kylen tills den svalnat helt. Viktigt att den är helt sval innan moussen breds på annars smälter den.

 

Chokladmoussen

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden i en bunke rätt fast men inte för hårt.
Vispa upp äggen tillsammans med strösocker i en rostfri bunke med en elvisp tills de är rätt fluffigt.

Sätt sedan bunken över ett hett vattenbad och vispa med en elvisp ca 3-4 minuter, fluffet ska då bli ännu fluffigare och öka dubbet så mycket i storlek.

Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills fluffet svalnat.

Blanda ner smält choklad och grädde och rör om hastigt tills du får en fin och slät mousse.

Här behöver man vara hyfsat snabb att röra om chokladen annars stelnar den för fort och det blir klumpigt i moussen, om det skulle hända så får man inte en lika slät mousse men den är god ändå så kasta inte :)

Lägg moussen på browniebotten och bred ut jämt. Ställ in kakan i kylen och låt den stå över natten eller mint 7 timmar tills den stelnat.


Innan servering smält den lilla biten choklad och ringla över tårtan som garnering. (går att skippa)