Chokladsemla med chokladmousse och hallon

ca 14 st
Ingredienser: 

Bullarna

25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
1 ägg
4 msk kakao
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
75 g rumstempererat smör

 

Garnering

5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, gärna 70% valrona.

 

Fyllning

En näve färska hallon per bulle

Tillagning: 

Bullar

Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin.

Häll i mjölken och rör ut jästen.

Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao.
Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen).

Arbeta degen ca 10 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.


Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk.

Ta upp degen och arbeta ihop den.

Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

Låt bullarna kallna på galler.

 

Fyllning

Vispa grädden fluffig.

Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i vattenbad. 

Låt chokladen svalna lite men den ska fortfarande vara rinnande.

Häll upp i gräddbunken och rör om tills allt blandat sig.

 

Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur dem lite.

Mosa hallonen till en sås och lägg i bullen. 
Lägg på rikligt med chokladmousse och lägg på locket.

Sikta på florsocker.