Goda vaniljbullar eller Kanelbullar

Ingredienser: 

50 g jäst för söta degar

150 g smör

5 dl mjölk

dl socker

1/2 tsk salt

1/2 tsk kardemumma

800g vetemjöl (spara ca 1/2 dl till utbaket)

 

Exempel på fyllning

 

Fyllning: 1

Smör
kanelsocker (socker och kanel, blandat)

 

Fyllning 2:

Smör

vaniljsocker (vaniljsocker och socker, blandat)

 

Fyllning 3:

Smör

Marzansås

 

Pensling och garnering

1 ägg

Pärlsocker

Tillagning: 

Ta fram smöret och skär i kuber, låt bli rumsvarmt.

Smula jästen i en stor bunke. 
Värm mjölken till 37 grader i kastrull.

Häll över hälften av mjölken på jästen och rör om så allt löser sig.

Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt socker och salt.

Tillsätt nästan allt mjöl utom en halv deciliter till bakning.

Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter.

Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.

 

Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa upp ordentlig på pragfri plats i cirka 35–40 minuter.
Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.


Bred på rikligt med smör, cirka 50 g över degen. Strö över fyllningen ex. strösocker och vaniljsocker.
Rulla ihop och dela i 12 bullar.

Lägg på plåt, täck med bakduk.
Gör likadant med den andra halvan av degen.
Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min.

Sätt ugnen på 225 grader.
Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla.

Strö på pärlsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i 8 minuter.