Kanel & Russin bagels

Ingredienser: 

25 g jäst

720 g vetemjöl special (ca 12 dl)
2 tsk salt
2 msk kanel
5 dl varmt vatten
3 msk honung
2 dl russin

 

 

Tillagning: 

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över.
Tillsätt salt, kanel, russin, honung och nästan allt mjöl.

Arbeta degen väl ca 5 minuter med maskin.

Degen ska vara lite kladdig den går till sig efter jäsning.

Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Formar varje degbit till en bulle och stick fingret rakt genom den och forma en bagel.
Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Nedan är ej obligatoriskt jag brukar skippa detta, utan direkt ställa in dem i ugnen efter jäsning.

Då blir dom mycket mer fluffiga och inte så hårda och torra. Grädda i ugnen ca 20 min.

Ta ut och pensla med lite mjölk så får de en glansig yta. 

 

Alternativ gräddning för mer glansigt yttre.

Koka upp vatten i en stor kastrull, ca tre liter och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet.

De skall koka ca 2 minuter på varje sida.

Tag upp dem och låt dem torka på en kökshandduk.

När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita. Grädda dem därefter i 200 grader ca 20 minuter.