Krämig köttfärsgratäng

Ingredienser: 

500 gram  kokt skivad potatis
500 gram  nötfärs
1 st  gul lök(ar)
2 st  vitlöksklyfta(or)
olja
2 tsk  spiskummin
2 tsk  paprikapulver
1 msk  vitvinsvinäger
1 dl  vatten
1 förpackning  krossade tomater med örter

1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
75 gram  riven ost
2 dl  crème fraiche

 

persilja till garnering

Tillagning: 

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka den i saltat vatten ca 8-10 min.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt färsen och spiskummin och bryn så att färsen blir helt genomstekt. Tillsätt vinäger, vatten och krossade tomater. Salta och peppra efter smak. Låt såsen puttra ihop tills vattnet kokat ur.

4. Blanda ihop crème fraiche och riven ost i en skål.

5. Lägg hälften av köttfärssåsen i en ugnsform, lägg över potatisskivorna och häll över resten av köttfärssåsen. Toppa med crème fraiche-röran och gratinera i ugnen ca 10 min tills den har fått fin färg. Grovhacka persiljan och strö över vid servering.