Krämig köttfärsgratäng

Ingredienser: 

1 kg kokt skivad potatis
800g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk oxfond
1 krm malen svartpeppar
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 dl tomatpure

1 tsk sambaloelek

1 dl rödvin

1 tsk salt

olja till stekningen

 

Vitsåsen
1 dl riven ost

1/2 tsk salt
2 dl crème fraiche

4 dl matlagningsgrädde

1 msk maizena ljus redning

 

persilja till garnering

Tillagning: 

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka den i saltat vatten 10 min.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt färsen bryn så att färsen blir helt genomstekt. Tillsätt fond, rödvin, soja, sambal, tomatpure, balsamvinäger och salta/peppra efter smak.

Låt såsen puttra ihop tills vattnet kokat ur.

Rör ihop matlagningsgrädde, crème fraiche och riven ost i en annan kastrull.

Låt skjuda och tillsätt majsenan. Såsen ska bli tjock. 


Lägg hälften av köttfärssåsen i en ugnsform, lägg över potatisskivorna och häll över resten av köttfärssåsen.

Toppa med ostsåsen och gratinera i ugnen ca 20 min tills den har fått fin färg.

Grovhacka persiljan och strö över vid servering.