Mammas Filmjölkslimpa

Ingredienser: 

Sats för stor långpanna

1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver

 

Mindre sats för 23x31 långpanna

1 L filmjölk

1 msk bikarbonat

1 msk bakpulver

2 dl sirap

1 krm salt

1 kg rågsikt

 

Liten sats för avlång brödform

5 dl fil

1/2 msk bikarbonat

1/2 msk bakpulver

1 dl sirap

1 krm salt

1/2 kg rågsikt

Tillagning: 

Ugn 175 grader

 

Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.

Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.

Häll smeten i en smord form.

Sätt därefter in i ugnen. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 - 40 min.
Ta ut brödet och låt svalna.