Mammas köttfärspaj

Ingredienser: 

Pajdeg variant 1:

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten

 

Pajdeg variant 2:
150 g kesella (1%)
2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl
1 ägg


Fyllning:
500 g köttfärs

1 köttbuljongtärning
1 gul lök
1 röd paprika

1 dl vatten
8 st champinjoner

1 klick smör för stekning
150 g riven ost 
3 dl créme fraiche

svartpeppar

 

Sallad och créme fraiche till servering.

Tillagning: 

Pajdeg variant 1:

Smält smöret och tillsätt mjölet rör i hop till grynig massa och tillsätt vattnet. 

Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen för att stelna minst en kvart. 

Håla sedan hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader. 

 

Pajdeg variant 2:

Rör ihop alla ingredienser och tryck ut i en form. Håla hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader. 

 

 

Fyllningen:

Hacka löken fint och bryn i en stor panna. Tillsätt köttfäsen och stek den tills klar.

Hacka paprikan och lägg i stekpananna med köttfärsen. 

Tillsätt köttbuljongstärningen och 1 dl vatten. Låt skjuda tills vatten försvunnit. 

Skiva och stek champinjonerna i en separat stekpanna med smör. 

Häll över champinjonerna till köttfärsen och tillsätt créme fraichen, rör om och låt bli varmt. Ej koka. 

Häll sedan över röran på det förgrädde pajskalet och strö över osten.

In i ugnen 200 grader i nedre delen 30-40 min. 

 

Servera pajen med en god sallad och créme fraiche.