Morotsbröd i långpanna

Ingredienser: 

50 g jäst

5 dl mjölk

½ dl rapsolja

2-3 morötter

2 tsk salt

2 rejäla msk honung

½ dl hela linfrön

1 dl havregryn

4 dl fullkornsvetemjöl

ca 6-8 dl manitobamjöl (ger väldigt fluffig bröd) eller vetemjöl special

eller vanligt vetemjöl

Tillagning: 

Smula jästen i en degbunke, gärna assistent.

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.

Rör om så det löser sig helt.

Tillsätt resten utom manitobamjöl.

Rör noga så allt blandar sig, tillsätt sedan under tiden mjöl.

Degen får gärna vara lite kladdig och absolut inte för kompakt.

Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp degen direkt i en bakpappersklädd långpanna.

Platta ut degen med lite fuktade händer.

Skär degplattan i rutor och jäs i ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda i 200 grader lite under mitten i ca 20-25 min.

Brödet ska ha en fin ljusbrun yta och tiden kan variera mellan ugnar.

Låt brödet svalna under bakduk och dela det sedan i rutor och sen mitt itu.