Nyttigare Lussebullar

ca 20 st
Ingredienser: 

25 g jäst för söta degar (1/2 paket)

75 g smör

3 1/2 dl mjölk

1 paket saffran (0,5 g)

1 dl sötning (vanligt socker/stevia/honung/agave/liknande)

1 nypa salt

2 dl kvarg

ca 3 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)

ca 3 dl kokosmjöl

ca 3 dl siktat dinkelmjöl/rågsikt/grahamsmjöl (det du har hemma)

1 ägg

russin

Tillagning: 

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och saffran. Rör om och värm till fingervarmt (37 grader).

3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sötning, salt och kvarg.

4. Börja med ca 2 1/2 dl av varje mjöl. Och fortsätt sedan hälla i mer av mjölen tills degen är så fast att den går att forma med händerna men ändå är ganska kladdig.

5. Lägg över en bakduk. Låt jäsa i ca 1-1 1/2 timme.

6. Forma till lussebullar (ca 20 st) på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bakdukar på plåtarna. Låt jäsa i ca 30-40 min till. Sätt på ugnen på 225 grader.

7. Vispa upp ägget med en gaffel. Pensla ägget över bullarna. Tryck i russin i bullarna.

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min så att de får fin färg (håll noga koll).