Pannbiffar med löksky och potatismos

Ingredienser: 

Pannbiffar

1 gul lök

1 dl gräddfil

1/2 dl ströbröd

1 ägg

1 msk johnnys senap 

1 msk konc oxfond

1/2 tsk salt

1/2 tsk malen svartpeppar

500 g köttfärs

1 msk smör

1 msk rapsolja

 

Löksky

1 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk konc kalvfond
2 1/2 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1/2 tsk salt

1/2 msk potatismjöl

6 st färska champinjoner

 

Potatismos

1.5 kg potatis

50g smör

1-2 dl mjölk

1 tsk socker

1 tsk salt

1 nypa muskotnöt

Tillagning: 

Potatisen:

Koka potatis tills den är mjuk i en stålkastrull.

Häll bort vattnet och tillsätt smöret.

Vispa ihop kort med elvisp tills smöret blandat sig med potatisen.

Tillsätt salt, socker, muskot och 1 dl mjölk. 

Vispa ihop till mos om den är för fast tillsätt ytterligare mjölk till önskad konsistens.

 

Biffarna:

Skala och riv löken fint på ett rivjärn.

Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, fond, salt och peppar i en bunke. Låt svälla några minuter.

Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop.

Forma till ca 10 biffar med oljade händer.

Stek biffarna i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. (låt ena sidan bli helt klart innan du vänder annars spricker biffarna)

Lyft upp biffarna och lägg på ett fat. Täck med folie.

 

Löksky

Skiva svampen och stek i separat panna.

Skala och skiva löken tunt.

Fräs den i samma stekpanna som du stekt biffarna i, tillsätt ev mer matfett.

Stek ca 10 minuter tills löken mjuknar.

Strö sockret över löken och stek ytterligare 1 minut.

Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och salt.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i även det.

Låt koka ihop ca 3 minuter.

Häll över svampen till skyn och rör ihop.

Servera med biffarna och potatisen.