Alla recept med bakning

ca 14 st
Ingredienser

Bullarna

25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
1 ägg
4 msk kakao
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
75 g rumstempererat smör

 

Garnering

5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, gärna 70% valrona.

 

Fyllning

En näve färska hallon per bulle

Tillagning

Bullar

Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin.

Häll i mjölken och rör ut jästen.

Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao.
Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen).

Arbeta degen ca 10 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.


Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk.

Ta upp degen och arbeta ihop den.

Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

Låt bullarna kallna på galler.

 

Fyllning

Vispa grädden fluffig.

Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i vattenbad. 

Låt chokladen svalna lite men den ska fortfarande vara rinnande.

Häll upp i gräddbunken och rör om tills allt blandat sig.

 

Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur dem lite.

Mosa hallonen till en sås och lägg i bullen. 
Lägg på rikligt med chokladmousse och lägg på locket.

Sikta på florsocker.

Ingredienser

1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.

500 g socker

750 g sirap

3 ägg

500 g margarin

40 g kakao

 

Malna kryddor

10 g kanel

10 g fenkål

10 g anis

5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)

 

Malt i matberedare

100 g sötmandel

15 g bittermandel

150 g hasselnötter

 

15 g hjortronsalt

15 g bikarbonat

 

2.5 dl filmjölk

+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.

 

Glasyren

150g cocosfett

2 ägg

750g florsocker

3-4 rågad mtsk kakao

Lite hett vatten 

Karamellströssel

Tillagning

Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper.

Tillagningstid ca 2h + 1 dag. 

 

Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna 

 

Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk. 

 

Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör.

Degen ska vara ganska lös när den är klar. 

 

Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie. 

 

Nästa dag:

Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn. 

Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen. 

Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.

 

Glasyren

Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!)

Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten.

När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.

ca 30 bitar
Ingredienser

200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

 

Glasyr
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 

Tillagning

Ställ ugnen på 200 grader.

Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten.

Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet.

Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter.

Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet.

Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Ingredienser

Degen

150g smält margarin

2 dl mjölk

70g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk kardemumma

1/2 tsk salt

2 ägg

1 liter mjöl

 

Fyllning 1.

5 dl marsan kräm (5 dl mjölk + 7,5msk vaniljpulver)

 

Fyllning 2 

100g smör

1 1/2 dl farinströsocker

1 msk ljus sirap

 

Glasyr

2 dl florsocker

1 tsk vatten

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smält margarinet

3. Smula jästen i en bunke.

4. Lös upp jästen med mjölk och margarinblandningen. 

5. Rör i ägg, socker,  kardemumma, salt och mjöl.

6. Jäs i 15 min.

7. Rör samman smör, farinsocker och sirap kallt.

8. Dela degen i hälften.

9. Kavla ena halvan så att den får plats i en långpanna och bred ut fyllning 1. 

10. Den andra kavlar jag ut tunt och långt och bred ut fyllning 2.

11. Rulla ihop och dela i bitar (5x7 st) och lägg ut på den undre halvan.

12. Grädda i 15 min

13. Servera med glasyr.

 

Obs! Om de ska frysas, frys utan glasyr. 

Ingredienser

3 ägg

3 dl socker

1.5 dl mjölk

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

75g smör

 

Fyllning:
Marsansås (3 port) ekströms

Tillagning

Ugn 175 grader

1. Smörj formen ca 24cm form.

2. Smält fettet och häll i mjölken den ska vara ljummen.

3. Vispa ägg och socker pösigt. 

4. Tillsätt den varma mjölken med fettet.

5. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker

6. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. 

 

Låt svalna.

Vispa vaniljsåsen och dela kakan på mitten. 

Bred ut fyllningen och sätt på locket igen. Låt stå några timmar. 

 

Ingredienser

Tårtbotten

5 dl mjöl
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.5 dl mjölk
1.5 dl rapsolja
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2 dl starkt kaffe

 

Chokladmousse

200 g mjölkchoklad
4 dl grädde

 

 

Hallonfyllning

400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon

Tillagning

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra två 24 cm formar. 

 

Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulber, bikarbonat och salt väl i en skål.

Tillsätt mjölk, olja, ägg, vaniljextrakt och till mjölet och vispa i hop på medelhastighet.

Sänk hastigheten och tillsätt kokande kaffe till smeten tills det blandats väl.
Fördela smeten i de båda formarna och baka i ca 30-35 min, testa med sticka i mitten den ska inte vara kletig.
 

Chokladmousse 

Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Låt sedan svalna lite den får inte vara för varm när den tillsätts i grädden. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

 

Hallonfyllning

Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.

ca 20st
Ingredienser

2 dl havregryn

400g dadlar

2 msk kakao

1 krm salt

1 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

 

ev.  nötter om man vill

 

Kokosflingor

Tillagning

Om du har nötter i kör dem först i matberedaren för att få dem finhackade.

Tillsätt sedan alla ingredienser och mixa ihop till en deg.

Rulla sedan till bollar och rulla i kokos. 

Ingredienser

370g vetemjöl
1 tsk salt
1½ msk kanel
2½ tsk torrjäst för matbröd
2½  dl varmt vatten
3 msk socker, uppdelat 
1½ dl russin

 

 

Tillagning

Blanda ihop mjöl, salt och kanel i en bunke.

I skålen till degmixern så rör ihop torrjästen, varmt vatten och två tsk socker. Låt stå i fem min.

Tillsätt mjölbladnigen och rörihop på låg hastighet i fem minuter, kör sedan lite fortare för att få en jämn och fin deg.

Ta bort bunken från mixern och knåda ner russinen för hand. Fördela dem jämt i degen.

Forma degen till en boll och lägg i en bunke, täck över och låt jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett bakplåtspapper och knåda till den.

Dela upp degen i åtta delar och rulla ut i längder. Sätt ihop ändarna och forma en bagel. 

Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 20 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med det resterande sockret. 

Kocka baglarna i omgånger 30 sekunder på var dera sida.

Lägg upp på bakplåtspappret igen och in i ugnen i 12 min. Vänd dem och grädda sedan 12 minuter till.

Låt svalna innan servering.

8 st
Ingredienser

50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

 

Vaniljfyllning: 
1 dl mjölk + 6- 8 msk marsanpulver
(den marsansåsen du köper som inte behöver kokas )

 

Topping:

3 dl blåbär

 

Crunchet: 
30 gram smör
1/2 dl havregryn
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Tillagning

Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att nypa ihop crunchet, och ställ kallt. Rör sedan ihop marsanpulver med mjölk till en krämig konsistens. Cirka 6-8 msk pulver beroende på sort. Pröva dig fram, och börja med lite i taget. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp. Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna ungefär 3/4 med smeten.  Fyll upp en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en msk eller två av den goda vaniljkrämen ner i smeten.

 

Strö över blåbär och toppa med så mycket crunch
som du bara får plats med.Ställ sedan in i mitten på
 ugnen & grädda i cirka 18- 20 minuter

Eller tills muffinsen fått en fin färg.
Låt svalna något innan du lyfter ur dem och serverar.

Ingredienser

25g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
3/4 msk Brödkrydda

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

 

Förgrädda i ugn ca 10 min

Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

ca 30 st
Ingredienser

170g smör, rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg, rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (250g) chocolate chips 

Tillagning

1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Jag brukar skära smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.

2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca. 5 minuter med elvisp.

3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet. 

4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Ställ degen i kylskåpet för minimi 30 minuter. 

5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte dem! Dom kommer flyta ut själva och bli platta. 

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Grädda resten av kakorna. Servera genast!

Ingredienser

1 1/2 L filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
3/4 flaska ljus sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver

Tillagning

Rör ihop allt till en smed och bred ut i långpanna. Grädda i ugn 175 ca 35 min.

Ingredienser

Försats:

1 1/4 dl ljus sirap
1/2 kg margarin milda
5 dl socker
1/3 dl kanel
1/3 dl ingefära
1/3 dl nejlikor

 

Eftersats:

1 msk bikarbonat 

1 1/4 dl vatten

1 kg vetmjöl

Tillagning

Koka detta en stund tills sockret är smält låt svalna.

Blanda sedan 1 msk bikarbonat med en 1 1/4 dl vatten.

Blanda i det i den kalla röran.

Tillsätt mjölet och arbeta till smidig deg.

Spara lite till bakning. Arbeta ihop degen.

Ingredienser

2 bananer

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

2 dl filmjölk

Tillagning

1. Börja med att skala bananerna och mosa sedan dom i en bunke.

2. Blanda sedan mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en annan skål. Rör sedan ner filen i mjölet och blanda om. Tillsätt sist de mosade bananerna.

3. Häll smeten i en brödform.

4. Grädda på 200 grader i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

8 st
Ingredienser

2 dl valnötter
2 dl dadlar
1 dl kakao
1 dl mandlar
1 nypa havssalt

Chokladtäcke
1 dl kokosolja
1 dl kakao
1/2 dl agavesirap
1 nypa himalayasalt
1/2 tsk vaniljsocker

Tillagning

1. Pulsera valnötterna i en matberedare till mjöl. Tillsätt salt och kakao och fortsätt mixa tills allt är väl blandat.

2.Tillsätt några dadlar i taget medan matberedaren fortsätter att mixa, tills blandningen får en kletig och något smulig konsistens. Häll i fler dadlar om smeten inte är tillräckligt kletig.

3. För över smeten till en skål och rör ner hackade mandlar. Täck botten av en ungsform med bakplåtspapper och pressa ner smeten ordentligt.

4. Smält kokosoljan över lågvärme i en kastrull och blanda sedan oljan tillsammans med resterande ingredienser till chokladtäcket i en bunke.

Rör om till en jämn smet och bred ett jämnt lager över browniesmeten.

Ställ in i frysen i ca 1 timme så att ingredienserna sätter sig och chokladtäcket stelnar.

5. Ta ut ur frysen, skär 8 bitar med en vass något varm kniv och servera.

Ingredienser

Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)

200 g vetemjöl (3 1/2 dl)

25 g jäst

Värm upp mjölken till finger varmt, lös jästen i mjölken. Blanda sedan det med vetemjöl och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en lös deg, låt vila i ca 15 min.

 

Resterande deg

220 g vetemjöl (3 3/4 dl)

1 st ägg

2 g salt (1/2 tsk)

5 g kardemumma (1 msk)

1 msk vaniljsocker

80 g smör

80 g strösocker (1 dl)

Tillagning

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 6 – 8 minuter tills degen är välblandad och ser glansig ut på ytan.

Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 55 g/st.

Runda bullar med händerna och lägg i formar som ligger i en cupcake bakform.

Låt jäsa under plastfolie och duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar.

Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8-9 min.

Ingredienser

2 ägg

1 dl socker

1 dl muscovadosocker

1 kuvert saffran

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

100g smör, rumstempererat

100g vit choklad

1 dl mandel

1 tsk bakpulver

5 1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

Tillagning

Mortla saffran med en tsk av sockret.
Vispa ägg, socker och vaniljpulber fluffigt och tillsätt saffranet.
Hacka chokladen och mandeln grovt och rör ihop med det mjuka smöret.

 

Vispa ihop äggvispet och smörblandningen.
Sikta i bakpulvret, mjölet och saltet. Rör ihop till en deg.

 

Dela degen i två och platta ut till två längder på en bakplåt med bakplåtspapper.

Grädda i 200 grader i 15min


Ta ut plåten och skär längderna i ca 1cm breda skorpor. Lägg ut skorporna på plåten och sätt in i ugnen. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt. Låt plåten stå i ugnen tills den är helt sval och skorporna har torkat till spröda små saker.

Ingredienser

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkade aprikoser (klipta i småbitar)
1 dl russin/tranbär
1 dl blandade nötter (färdig blandning  av osaltatde nötter och lite frukt)
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop mjöl, salt, fröer, frukt och nötter (grovhackade) i en skål.
Blanda filmjölk, sirap och bikarbonat i en annan skål.

Rör sedan försiktigt ihop de båda blandningarna till en jämn smet.

Smöra två avlånga brödformar och fördela smeten jämt.
Strö över lite vetemjöl och låt grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timma.

Täck med folie den sista delen av gräddningen om bröden håller på att bli för mörka.

Känn med en sticka om de är klara.
Låt bröden vila på galler invirade i bakhanddukar minst 5 timmar, eller som jag gjorde över natten.

Ingredienser

50 g jäst

5 dl mjölk

½ dl rapsolja

2-3 morötter

2 tsk salt

2 rejäla msk honung

½ dl hela linfrön

1 dl havregryn

4 dl fullkornsvetemjöl

ca 6-8 dl manitobamjöl (ger väldigt fluffig bröd) eller vetemjöl special

eller vanligt vetemjöl

Tillagning

Smula jästen i en degbunke, gärna assistent.

Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.

Rör om så det löser sig helt.

Tillsätt resten utom manitobamjöl.

Rör noga så allt blandar sig, tillsätt sedan under tiden mjöl.

Degen får gärna vara lite kladdig och absolut inte för kompakt.

Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp degen direkt i en bakpappersklädd långpanna.

Platta ut degen med lite fuktade händer.

Skär degplattan i rutor och jäs i ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda i 200 grader lite under mitten i ca 20-25 min.

Brödet ska ha en fin ljusbrun yta och tiden kan variera mellan ugnar.

Låt brödet svalna under bakduk och dela det sedan i rutor och sen mitt itu.

Ingredienser

3 dl havregryn

40g valfritt mjöl

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

60 g finriven zucchini (krama ur vätskan)

4 äggvitor

1 dl valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)

25 g blåbär

 

Varlfritt:

1 tsk kanel

1 msk solrosfrön på toppen

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175C.

2. Blanda hälften av havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och ha sedan i de blöta ingredienserna. Blanda ihop väl och häll sedan i en smord brödform.

3. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Ingredienser

ca 8-10 dl vetemjöl
250 g kesella

2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk
1 paket jäst
100 g smör
1 tsk salt

1 dl socker

2 msk vanlij socker
1 ägg till att pensla på

 

Fyllning:
Smör
Marzansås

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret
Smula jäst i en stor bunke
Häll sedan på salt och socker, rör om tills jästet löses upp och blir rinnigt.
Tillsätt grädde och mjölk i de smälta smöret, låt bli fingervarmt.

Häll över smör, mjölk och gräddblandningen på jästet.
Tillsätt kesella och rör om. 
Tillsist tillsätt mjöl, rör om noga.

Låt jäsa i ca 40 min.

Kavla ut degen
Bre på en klick smör och sedan marzansåsen.
Dela upp i bitar och lägg på plåten i bullformarna. 
Låt sedan jäsa i 20 - 25 minuter.

Pensla sedan på ett uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

ca 20 st
Ingredienser

25 g jäst för söta degar (1/2 paket)

75 g smör

3 1/2 dl mjölk

1 paket saffran (0,5 g)

1 dl sötning (vanligt socker/stevia/honung/agave/liknande)

1 nypa salt

2 dl kvarg

ca 3 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)

ca 3 dl kokosmjöl

ca 3 dl siktat dinkelmjöl/rågsikt/grahamsmjöl (det du har hemma)

1 ägg

russin

Tillagning

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och saffran. Rör om och värm till fingervarmt (37 grader).

3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt sötning, salt och kvarg.

4. Börja med ca 2 1/2 dl av varje mjöl. Och fortsätt sedan hälla i mer av mjölen tills degen är så fast att den går att forma med händerna men ändå är ganska kladdig.

5. Lägg över en bakduk. Låt jäsa i ca 1-1 1/2 timme.

6. Forma till lussebullar (ca 20 st) på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bakdukar på plåtarna. Låt jäsa i ca 30-40 min till. Sätt på ugnen på 225 grader.

7. Vispa upp ägget med en gaffel. Pensla ägget över bullarna. Tryck i russin i bullarna.

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min så att de får fin färg (håll noga koll).

Ingredienser

1 dl havregryn

3/4 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 1/2 msk kanel

2 bananer

saften ur 2 citroner

1 ägg

3-4 ägg till eller 2 dl äggvita

1 dl kvarg

2 1/2 dl hallon

1/2 dl hackade valnötter

Tillagning

1. Blanda ihop allt utom hallon och valnötter. Mixa till en jämn smet. Smaka av.

2. Rör försiktigt i hallon och valnötter (gott om hallonen förblir så hela som möjligt i smeten).

3. Fördela smeten i muffinsformar (gärna silikonformar så att inte smeten fastnar).

4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 25 min.

5. Ta ut och låt svalna. Frys in de muffinsar som du inte tror att du kommer att äta inom de närmsta dygnen!

16 skivor
Ingredienser

Kakan är utmärkt att frysa in i skivor med plastfolie emellan.

1 ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 mogna bananer
1/2 dl lättmjölk
1/2 dl kesella lätt
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl ”Exotic snacks” Tropisk fruktmix eller annan torkad fruktblandning
10 grovhackade valnötskärnor

Tillagning

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner de mosade bananerna, mjölk och kesella.

Blanda mjölet med bakpulver, fruktmix och nötter och rör ner i smeten.

Häll i smord form 1 1/2 liter.

Grädda i 175° ca 40 min

24 st
Ingredienser

Deg:

25 g jäst för söta degar
25 g smör
2½ dl mellanmjölk, ev. låglaktos
125 g kesella lätt
¾ dl råsocker
1 krm salt
½–1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk lättmargarin
2 msk råsocker
1½ tsk kanel

Pensling:
½ uppvispat ägg

 

Garnering:
1 msk pärlsocker

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölk och kesella.

Värm till 37º och häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.

Arbeta till en smidig deg som får jäsa övertäckt i 30 min.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30×40 cm.

Bred på margarin och strö socker och kanel jämnt över degen.

Rulla ihop på längden och skär i 12 bitar.

Ställ varje bit i pappersformar eller på bakpapper och låt jäsa ca 30 min under duk.

Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda ca 7 min.

Låt svalna på galler.

48 st
Ingredienser

Grunddeg:
50 g jäst
50 g smör
5 dl lättmjölk
250 g kesella lätt
1½ dl råsocker
½ tsk salt
1½ tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

 

Pensling: 
1 uppvispat ägg

,

Fyllning till 1/3 grunddeg:
2 msk lättmargarin
2 dl blåbär/hallon/björnbär
1½ msk råsocker 
2 tsk maizena 
1 tsk vaniljsocker

 

Garnering: 
1 msk pärlsocker

Tillagning

Smula jästen i en stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölk och kesella.

Värm till 37º och häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.

Arbeta till en smidig deg som får jäsa övertäckt i 30 min.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i tre delar. 

Kavla degen till en rektangel, ca 30×40 cm.

Bred på margarin och fördela bären jämnt över degen.

Blanda sockret med maizena och vanilj och strö över.

Rulla ihop på längden och skär i 16 bitar.

Ställ varje bit i dubbla pappersformar och låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250º ca 7 min.

Ingredienser

4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

 

Garnering:

4 dl kokosflingor

Tillagning

Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.

 

Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos. Sedan är de klara att serveras.

Ingredienser

25 g jäst
3 dl gräddfil
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
2 1/2 dl finriven morot
7 dl vetemjöl

 

Pensling:
ägg

Tillagning

Stöt kumminen i en mortel. Skala moroten och riv den fint.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm gräddfilen under omrörning tills den blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av gräddfilen och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, finriven morot och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en stor boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.

Ingredienser

50g jäst

150g margarin

5dl mjölk

1/2 tsk salt

1 1/2dl socker

1 1/2 tsk kardemumma

2 ägg

16dl vetemjöl

,

Fyllning 1:

Margarin
kanelsocker (socker och kanel, blandat)

 

Fyllning 2:

margarin

vaniljsocker (vaniljsocker och socker, blandat)

,

Pensling:

1 ägg

 

Garnering:

Pärlsocker

Tillagning
Ingredienser

100 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

2 msk sirap

1 tsk salt

Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Tillagning

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i.

Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt.

Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna  och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.

Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter.

Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.

Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter.

Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmelad