Alla recept med bakning

Degen
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl kvarg med vaniljsmak
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g frysta blåbär
Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
Knåda samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver så det fördelar sig jämnt till en slät deg.
Täck en form ca 20x32 med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
Blanda ihop kvarg, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet.
Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
Går utmärkt att frysa in.

25 g jäst (eller 14g torrjäst)
3 dl vatten
1/2 dl olivolja extra virgin zeta
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1/2 dl olja till form och över bröder.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser upp sig helt.
Tillsätt olivolja, sirap och salt och rör om.
Tillsätt sedan nästan allt mjöl, spara ca 1 dl.
Knåda i maskin ca 10 min.
Beroende på hur degen ser ut efter knådning tillsätt eventuellt det sista av mjölet.
Degen ska va rätt lös och kladdig den går till sig efter jäsning.
Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 35 min.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Smörj en ugnsform ca 25x30 med olja och tryck ut degegen lätt med fingrarna, så det bildas små gropar för oljan att flyta ner i.
Hällöver lite olja (kan smaksättas med valfri ingredients ex. persilja). ca 1/2 dl.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

150g smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 bananer medelstora
Sätt ugnen på 175°.
Smörj en rund form, 26 cm i diameter med hål i.
Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och lite fluffigt.
Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål.
Mosa bananerna med en gaffel.
Tillsätt mjölblandningen och bananer. Vänd runt med en slev.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min.
Låt kakan svalna något innan den serveras.
Modifierat recept från Allt om Mat.

Bullarna
25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
1 ägg
4 msk kakao
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
75 g rumstempererat smör
Garnering
5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, gärna 70% valrona.
Fyllning
En näve färska hallon per bulle
Bullar
Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin.
Häll i mjölken och rör ut jästen.
Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao.
Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen).
Arbeta degen ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning
Vispa grädden fluffig.
Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i vattenbad.
Låt chokladen svalna lite men den ska fortfarande vara rinnande.
Häll upp i gräddbunken och rör om tills allt blandat sig.
Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur dem lite.
Mosa hallonen till en sås och lägg i bullen.
Lägg på rikligt med chokladmousse och lägg på locket.
Sikta på florsocker.

1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.
500 g socker
750 g sirap
3 ägg
500 g margarin
40 g kakao
Malna kryddor
10 g kanel
10 g fenkål
10 g anis
5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)
Malt i matberedare
100 g sötmandel
15 g bittermandel
150 g hasselnötter
15 g hjortronsalt
15 g bikarbonat
2.5 dl filmjölk
+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.
Glasyren
150g cocosfett
2 ägg
750g florsocker
3-4 rågad mtsk kakao
Lite hett vatten
Karamellströssel
Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper.
Tillagningstid ca 2h + 1 dag.
Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna
Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk.
Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör.
Degen ska vara ganska lös när den är klar.
Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie.
Nästa dag:
Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn.
Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen.
Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.
Glasyren
Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!)
Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten.
När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.

200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Glasyr
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten.
Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet.
Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter.
Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet.
Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Degen
150g smält margarin
2 dl mjölk
70g jäst
1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
2 ägg
1 liter mjöl
Fyllning 1.
5 dl marsan kräm (5 dl mjölk + 7,5msk vaniljpulver)
Fyllning 2
100g smör
1 1/2 dl farinströsocker
1 msk ljus sirap
Glasyr
2 dl florsocker
1 tsk vatten
Ta fram smöret och skär upp i kuber. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
Ta även fram äggen så de är rumsvarma.
Rör ihop fyllning 1 och ställ i kylen så den tjocknar.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll hälften över jästen.
Rör om och lös upp jästen noga, häll sedan på resterande mjölk.
Rör i ägg, socker, kardemumma, salt, nästan allt mjöl (låt degen gå ihop innan du tillsätter de 2 sista dl om de behövs) och det rumsvarma smöret.
Arbeta ihop degen i degmaskin eller för hand ca 10 min så den blir smidig, den får gärna vara lite kladdig men ska lossna från bunken.
Låt Jäsa i 15 min.
Slå på ugnen 225 grader.
Rör samman smör, farinsocker och sirap kallt.
Dela degen i hälften.
Kavla ena halvan så att den får plats i en långpanna och bred ut fyllning 1 (marsankrämen).
Kavla ut den andra halvan tunt och långt och bred ut fyllning 2 (socker/sirap och smörblandningen).
Rulla ihop och dela i bitar (5x7 st) och lägg ut på den undre halvan.
Grädda i 15 min
Servera med glasyr.
Obs! Om de ska frysas, frys utan glasyr.

3 ägg
3 dl socker
1.5 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75g smör
Fyllning:
Marsansås (3 port) ekströms
Ugn 175 grader
1. Smörj formen ca 24cm form.
2. Smält fettet och häll i mjölken den ska vara ljummen.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Tillsätt den varma mjölken med fettet.
5. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker
6. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.
Låt svalna.
Vispa vaniljsåsen och dela kakan på mitten.
Bred ut fyllningen och sätt på locket igen. Låt stå några timmar.

Tårtbotten
5 dl mjöl
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.5 dl mjölk
1.5 dl rapsolja
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2 dl starkt kaffe
Chokladmousse
200 g mjölkchoklad
4 dl grädde
Hallonfyllning
400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra två 24 cm formar.
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulber, bikarbonat och salt väl i en skål.
Tillsätt mjölk, olja, ägg, vaniljextrakt och till mjölet och vispa i hop på medelhastighet.
Sänk hastigheten och tillsätt kokande kaffe till smeten tills det blandats väl.
Fördela smeten i de båda formarna och baka i ca 30-35 min, testa med sticka i mitten den ska inte vara kletig.
Chokladmousse
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Låt sedan svalna lite den får inte vara för varm när den tillsätts i grädden. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.
Hallonfyllning
Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.

2 dl havregryn
400g dadlar
2 msk kakao
1 krm salt
1 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver
ev. nötter om man vill
Kokosflingor
Om du har nötter i kör dem först i matberedaren för att få dem finhackade.
Tillsätt sedan alla ingredienser och mixa ihop till en deg.
Rulla sedan till bollar och rulla i kokos.

25 g jäst
720 g vetemjöl special (ca 12 dl)
2 tsk salt
2 msk kanel
5 dl varmt vatten
3 msk honung
2 dl russin
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över.
Tillsätt salt, kanel, russin, honung och nästan allt mjöl.
Arbeta degen väl ca 5 minuter med maskin.
Degen ska vara lite kladdig den går till sig efter jäsning.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Formar varje degbit till en bulle och stick fingret rakt genom den och forma en bagel.
Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nedan är ej obligatoriskt jag brukar skippa detta, utan direkt ställa in dem i ugnen efter jäsning.
Då blir dom mycket mer fluffiga och inte så hårda och torra. Grädda i ugnen ca 20 min.
Ta ut och pensla med lite mjölk så får de en glansig yta.
Alternativ gräddning för mer glansigt yttre.
Koka upp vatten i en stor kastrull, ca tre liter och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet.
De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
Tag upp dem och låt dem torka på en kökshandduk.
När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita. Grädda dem därefter i 200 grader ca 20 minuter.

50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Vaniljfyllning:
1 dl mjölk + 6- 8 msk marsanpulver
(den marsansåsen du köper som inte behöver kokas )
Topping:
3 dl blåbär
Crunchet:
30 gram smör
1/2 dl havregryn
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att nypa ihop crunchet, och ställ kallt. Rör sedan ihop marsanpulver med mjölk till en krämig konsistens. Cirka 6-8 msk pulver beroende på sort. Pröva dig fram, och börja med lite i taget. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp. Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna ungefär 3/4 med smeten. Fyll upp en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en msk eller två av den goda vaniljkrämen ner i smeten.
Strö över blåbär och toppa med så mycket crunch
som du bara får plats med.Ställ sedan in i mitten på
ugnen & grädda i cirka 18- 20 minuter
Eller tills muffinsen fått en fin färg.
Låt svalna något innan du lyfter ur dem och serverar.

25g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
3/4 msk Brödkrydda
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.
Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.
Förgrädda i ugn ca 10 min
Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

170g smör, rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg, rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (250g) chocolate chips
1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Jag brukar skära smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.
2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca. 5 minuter med elvisp.
3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Ställ degen i kylskåpet för minimi 30 minuter.
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte dem! Dom kommer flyta ut själva och bli platta.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Grädda resten av kakorna. Servera genast!

Sats för stor långpanna
1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver
Mindre sats för 23x31 långpanna
1 L filmjölk
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
2 dl sirap
1 krm salt
1 kg rågsikt
Liten sats för avlång brödform
5 dl fil
1/2 msk bikarbonat
1/2 msk bakpulver
1 dl sirap
1 krm salt
1/2 kg rågsikt
Ugn 175 grader
Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
Häll smeten i en smord form.
Sätt därefter in i ugnen. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 - 40 min.
Ta ut brödet och låt svalna.

Försats:
1 1/4 dl ljus sirap
1/2 kg margarin milda
5 dl socker
1/3 dl kanel
1/3 dl ingefära
1/3 dl nejlikor
Eftersats:
1 msk bikarbonat
1 1/4 dl vatten
1 kg vetmjöl
Koka detta en stund tills sockret är smält låt svalna.
Blanda sedan 1 msk bikarbonat med en 1 1/4 dl vatten.
Blanda i det i den kalla röran.
Tillsätt mjölet och arbeta till smidig deg.
Spara lite till bakning. Arbeta ihop degen.

2 bananer
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl filmjölk
1. Börja med att skala bananerna och mosa sedan dom i en bunke.
2. Blanda sedan mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en annan skål. Rör sedan ner filen i mjölet och blanda om. Tillsätt sist de mosade bananerna.
3. Häll smeten i en brödform.
4. Grädda på 200 grader i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

2 dl valnötter
2 dl dadlar
1 dl kakao
1 dl mandlar
1 nypa havssalt
Chokladtäcke
1 dl kokosolja
1 dl kakao
1/2 dl agavesirap
1 nypa himalayasalt
1/2 tsk vaniljsocker
1. Pulsera valnötterna i en matberedare till mjöl. Tillsätt salt och kakao och fortsätt mixa tills allt är väl blandat.
2.Tillsätt några dadlar i taget medan matberedaren fortsätter att mixa, tills blandningen får en kletig och något smulig konsistens. Häll i fler dadlar om smeten inte är tillräckligt kletig.
3. För över smeten till en skål och rör ner hackade mandlar. Täck botten av en ungsform med bakplåtspapper och pressa ner smeten ordentligt.
4. Smält kokosoljan över lågvärme i en kastrull och blanda sedan oljan tillsammans med resterande ingredienser till chokladtäcket i en bunke.
Rör om till en jämn smet och bred ett jämnt lager över browniesmeten.
Ställ in i frysen i ca 1 timme så att ingredienserna sätter sig och chokladtäcket stelnar.
5. Ta ut ur frysen, skär 8 bitar med en vass något varm kniv och servera.

Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
200 g vetemjöl (3 1/2 dl)
25 g jäst
Värm upp mjölken till finger varmt, lös jästen i mjölken. Blanda sedan det med vetemjöl och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en lös deg, låt vila i ca 15 min.
Resterande deg
220 g vetemjöl (3 3/4 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
1 msk vaniljsocker
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 6 – 8 minuter tills degen är välblandad och ser glansig ut på ytan.
Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 55 g/st.
Rulla runda bollar med händerna och lägg ut på två pålåtar.
Låt jäsa under plastfolie till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar, det är bra om plastfolien inte tar i bröden då den lätt fastnar och plattar ut bullarna, brukar sätta små snappsglas som stöd mellan bullarna för plasten.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8-9 min.

2 ägg
1 dl socker
1 dl muscovadosocker
1 kuvert saffran
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
100g smör, rumstempererat
100g vit choklad
1 dl mandel
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
Mortla saffran med en tsk av sockret.
Vispa ägg, socker, muscovadosocker och vaniljpulver fluffigt.
Vispa i saffranet.
Hacka chokladen och mandeln grovt och rör ihop med det mjuka smöret.
Vispa ihop äggvispet och smörblandningen.
Sikta i bakpulvret, mjölet och saltet. Rör ihop till en deg.
Dela degen i två och platta ut till två längder, ca 8 cm bred 1.5 cm tjock, på en bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i ca 15min. Beroende på hur tjock de är kan någon extra minut behövas.
Ta ut plåten och skär längderna i ca 1cm breda skorpor. De kommer fortfarande vara rätt mjuka när detta görs. Skär därför med försiktighet så de inte går sönder.
Lägg ut skorporna med mellanrum på plåten och sätt in i ugnen igen. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt. Låt plåten stå i ugnen tills den är helt sval och skorporna har torkat till spröda små saker. Viktigt att inte sätta in dem i burk förän de svalnat helt annars blir de mjuka.

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkade aprikoser (klipta i småbitar)
1 dl russin/tranbär
1 dl blandade nötter (färdig blandning av osaltatde nötter och lite frukt)
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop mjöl, salt, fröer, frukt och nötter (grovhackade) i en skål.
Blanda filmjölk, sirap och bikarbonat i en annan skål.
Rör sedan försiktigt ihop de båda blandningarna till en jämn smet.
Smöra två avlånga brödformar och fördela smeten jämt.
Strö över lite vetemjöl och låt grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timma.
Täck med folie den sista delen av gräddningen om bröden håller på att bli för mörka.
Känn med en sticka om de är klara.
Låt bröden vila på galler invirade i bakhanddukar minst 5 timmar, eller som jag gjorde över natten.

50 g rumsvarm jäst för söta degar
500 g rumsvarm mjölk
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt
Ingredienser (pensling):
1 ägg
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt.
2. Tillsätt saffran, smör delad i kuber, vaniljsocker, strösocker, ägget och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.
4. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med minst en bulles mellanrum, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar. För att se om de är färdigjästa trycker du lite lätt på bullarna och då ska degen ”studsa tillbaka”.
6. Grädda bullarna på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
7. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla direkt med vispat ägg så får dom en fin jämn glans. (penslar man innan gräddning blir dom lätt flammiga)
Servera direkt eller frys in.

Kakan är utmärkt att frysa in i skivor med plastfolie emellan.
1 ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 mogna bananer
1/2 dl lättmjölk
1/2 dl kesella lätt
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl ”Exotic snacks” Tropisk fruktmix eller annan torkad fruktblandning
10 grovhackade valnötskärnor
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner de mosade bananerna, mjölk och kesella.
Blanda mjölet med bakpulver, fruktmix och nötter och rör ner i smeten.
Häll i smord form 1 1/2 liter.
Grädda i 175° ca 40 min

4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
Garnering:
4 dl kokosflingor
Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.
Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos. Sedan är de klara att serveras.

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemumma
900g vetemjöl (spara ca 1/2 dl till utbaket)
Exempel på fyllning
Fyllning: 1
Smör
kanelsocker (socker och kanel, blandat)
Fyllning 2:
Smör
vaniljsocker (vaniljsocker och socker, blandat)
Fyllning 3:
Smör
Marzansås (två påsar räcker till halva degen ca 4 dl)
Pensling och garnering
1 ägg
Pärlsocker
Ta fram smöret och skär i kuber, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen i en stor bunke.
Värm mjölken till 37 grader i kastrull.
Häll över hälften av mjölken på jästen och rör om så allt löser sig.
Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt, kardemumma, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl utom en halv deciliter till bakning, samt det rumsvarma smöret.
Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter.
Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa upp ordentlig på pragfri plats i cirka 35–40 minuter.
Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
Bred på rikligt med smör, cirka 50 g över degen. Strö över fyllningen ex. strösocker och vaniljsocker.
Rulla ihop och dela i 12 bullar.
Lägg på plåt, täck med bakduk.
Gör likadant med den andra halvan av degen.
Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla.
Strö på pärlsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i 8 minuter.

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i.
Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt.
Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter.
Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter.
Eller tills bröden fått en fin färg.
Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmelad