Alla recept med efterrätter

Ingredienser

Botten:
200 g oreos
60 g smält smör

 

Fyllning:
220 g choklad (40-60 % kakaohalt)
350 g philadelphiaost
1.5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Ganache: 
200 g choklad (40-60% kakaohalt)
1 dl vispgrädde

 

Valfritt tillbehör:

2 dl vispgrädde

Tillagning

Botten

1. Börja med att klä en form med löstagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper i botten och längs kanterna (klipp en remsa och sätt på indian av kanten).
2. Smält smöret och låt stå.
3. Mixa oreokakorna fint i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop.
4. Tryck ut kakmixet i botten av formen med baksidan av en sked. Packa hårt. Ställ sedan i kylskåpet medan du gör fyllningen.


Fyllning 

1. Smält chokladen på låg värme och låt sedan svalna.
2. Vispa ihop philadelphiaost, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i din köksassistent på hög hastighet till ett fast fluff.
3. Vänd ner den smälta chokladen och rör ihop en jämn smet.
4. Häll smeten i formen och låt sedan kakan stå i kylskåpet i 2 timmar.


Ganache

1. Hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
2. Rör ner chokladen och rör tills all choklad smält. Låt ganachen svalna en aning och häll den sedan över kakan. Låt stå i kylskåpet tills ganachen stelnat.

Dekorera eventuellt med färska bär och vispad grädde till.

 

Recept och bild från Fridas Bakblogg 

Ingredienser

5 st äggvitor

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

 

Blåbär eller jordgubbar till garnering

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader

Smörj en form och strö kokos så det fastnar över hela formen.

Vispa alla ingredienser till ett fast skum.

Ställ in i nedre delen av ugnen och stäng av den direkt.

Låt sedan stå i avslagen ugn minst 6 timmar. Utan att öppna den. 

 

Vispa 2 dls grädde och täck övre delen av kakan. Garnera med blåbär eller jordgubbar.

 

Ingredienser

3 st ägg
1.5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
10 st digistivekex

 

1 burk Hjortronsylt 

Tillagning

1. Smula digestivekex i botten på formen
2. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
3. Vispa äggulorna med sockret och vaniljsockret tlll en pösig smet. Mosa osten och blanda ner den i smeten på låg hastighet.
4. Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
5. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum (rena, fettfria vispar!) och vänd försiktigt ner dem så att inte luften går ur smeten.
6. Fördela smeten i formen. Smula eventuellt ytterligare kex över, täck med gladpack och ställ in i frysen minst 3 timmar innan servering.
7. Servera cheesecaken i tårtbitar med varm hjortronsylt eller hallon.

Ingredienser

Rulltårtsbotten
3 st ägg
1.5 dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver


Smörkräm
100 gram smör
0.75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st äggulor

 

Övrig fyllning
Grön marsipan, ska täcka en långpanna.
3 dl grädde

2 "raka" bananer
Ev krossad choklad till garnering

Tillagning

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa först ägg och socker och blanda sedan ner resten av ingrediensern till botten.
3. Bred ut degen på ett bakplåtspapper och grädda i 5 minuter.
4. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med socker och spara bakplåtspappret som kakan gräddats på.
5. Rör ihop smörkrämen och bred den på kakan.
6. Kavla ut marsipanlocket så att den får samma storlek som rulltårtan genom att mäta med bakplåtspapperet och lägg den på smörkrämen.
7. Vispa grädde och bred på marsipanlocket. Skala två bananer och lägg dem längs ena långsidan. Rulla försiktigt ihop kakan. Om det finns grädde kvar kan den bredan över kakan tilsammans med krossad choklad.

Ingredienser

15 flour tortillas
3 msk smör, smält
Cirka 3 msk socker blandas med 2 tsk kanel 

Tillagning

Värm ugnen till 250 grader.

Lägg ut plåt med bakplåtspapper.

Skär tortillas i 8 lika trianglar.

Pensla  båda sidor av tortilla trianglar med smält smör lägg ut på plåten.

Strö kanel socker blandningen över tortillas.

Baka i ca 8-10 minuter, eller tills tortillas just har börjat till brunt.

Låt svalna i 15 minuter innan du äter.

Ingredienser

sockerkaksbotten
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

 

maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån

 

fyllning
3-4 dl vispgrädde
nån msk strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
bär

Tillagning

Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån.

 

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen ej blir för mycket gräddad. Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka.

 

Vispa grädde med socker och vanilj och bre ut på botten. Fördela bär över. Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Lägg andra botten över. Bottnarna kan vara lite svårhanterliga, men om man lägger de i frysen en stund innan man ska montera ihop tårtan så går det superbra! Man kan även förbereda tårtan långt innan och förvara den i frysen, utan fyllning alltså.

Ingredienser

2-3 dl tinade smultron (ser alltid till att få med saften för färg och smak)

6 äggulor
8-10 msk florsocker
5 dl vispgrädde 

Tillagning

1. Vispa äggulor med florsocker, hårt, det ska "gå att skriva i den".
2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistens.
3. Blanda ner smultronen i de vispade äggulorna, blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.

 

Ingredienser

Botten:
150g digistivekex
75 gsmör

Fyllning
2.5dl vispgrädde
300g cream cheese

0.5 dl socker

3 gelantinblad

1 vaniljstång

 

Topping:

2 gelantingblad

1 paket frysta hallon

socker

Tillagning

Smältsmöret till botten och blanda med kexen. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Ställ kallt i 30 min medan du gör fyllningen. Värm 0.5 dl grädde med vanilj och vaniljstången, EJ koka. Låt svalna lite. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa resterande grädden fluffig. Vispa samman socker och cream cheese till en slät smet i en annan bunken. Lägg i gelantinbladen i den lite jumna grädden och vaniljen, rör om väl så det smälter. Blanda sedan samman grädden och cream cheese till en jämn smet.  Rör ner det smälta gelantinet i ostsochgräddsmeten. Blanda väl. 

 

Häll smeten i formen och släta ut. 

Ställ kallt i minst 3h helst över natten.

 

Lägg gelantinbladen i kallt vatten minst 5 min. Värm bären och ev socker tills de smällt. Krama ur gelantinet och låt det smälta ner i pannan. Häll försiktigt ovanpå den stelnade fyllningen. Låt stå svalt i minst 3h. 

Ingredienser

1 l hemlagad risgrynsgröt

2,5 dl vispgrädde

1st vaniljstång

 

Sås

1 paket frysta hallon

1 msk socker

Tillagning

Koka gröten enl anvisningar på paketet.

Se till att riskornen har lagom konsistens.

Låte gröten svalna helt.

Vispa grädden med skrapad vaniljstång.

Blanda ihop gröten och grädden.

 

Smält bären och rör ihop till en sås med socker.

Serveras kall ur kylen.

Ingredienser

Botten:

6 st äggvitor

4 dl strösocker

3 dl kokosflingor, 2 1/2 + 1/2 dl

0,5 dl majsstärkelse

0,5 dl marsánpulver för kokning

 

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 dl limecurd eller lemoncurd

500 g jordgubbar

125 g röda vinbär

200 g bigarråer

 

Garnering:

florsocker

bär

choklad

Tillagning

1. Ugn: 175 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt strösockret under tiden du vispar. Vispa till en blank och fast marängsmet. Blanda kokosflingorna med majsstärkelse och marsánpulver och vänd ner i marängsmeten med en slickepott.


2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut täta långa ränder på en plåt med bakplåtspapper, som bildar botten till sommarrullen. Strö över 1/2 deciliter kokosflingor. Grädda botten i mitten av ugnen, cirka 25 minuter, i 175 grader.


3. Låt botten svalna på papperet på ett bakgaller. Vänd upp den på ett nytt papper, så att undersidan kommer överst. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Vispa grädden tjock och blanda med limecurd. Bred över botten. Skär hälften av jordgubbarna och urkärnade bigarråerna i bitar och fördela över grädden. Strö över några av vinbären. Låt botten ligga 5 minuter med fyllningen så är den lättare att rulla ihop.


5.Rulla ihop botten från långsidan som en rulltårta. Lägg över på ett avlångt fat och sikta över florsocker. Garnera med resten av bären.

Ingredienser

Chokladbotten

60 g smör

200 g choklad

6 separerade ägg

225 g socker

1/4 tsk salt

1 krm vanilj extaxt

 

Ostkaka

300 g hallon

1 dl socker

saften av 1 citron

6 st gelantin blad

250g färskost naturell

3 dl vispad grädde tillsammans med 1 dl socker

Tillagning

Chokladbotten

Smält smör och choklad i en skål i en kastrull med varmt vatten. Smöra en form. Vispa samman hälften av sockret med 6 äggulor och vaniljen i minst fem minuter. Vispa resten av sockret tillsammans med äggvitorna ca tre minuter. Blanda ihop äggvitsröran med äggulsröran i tre omgånger försiktigt! Tillsätt den avsvalnade chokladen i röran. Häll ut smeten i formen och baka på 180 grader i 40-45 min. När kakan är klar så är den spräckt på toppen men så ska det vara. Du kan göra den i vattenbad men då får den en helt annan konsistens.

 

Ostkaka

Sätt bär, socker, citronsaft  i en kastrull. Koka på svag värme i 30 min. Sila sedan röran i en bunke och blanda i citron gelantinet. Låt svalna tills det är halvstyvt. Häll i philladelphia och tillsätt den avkylda halvstyfa gelen. Vispa ihop till en jämn smet. Vänd i grädden/sockret och rör om. Bred ut blandningen på chokladbottnen. Sätt i kylen minst fem timmar.

Ingredienser

5 dl standardmjölk

5 msk maizena

4-5 msk strösocker

3 msk kakaopulver

1 uppvispat ägg

1 msk vaniljsocker

Tillagning

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning.

Rör hela tiden och låt sjuda (får ej koka!) tills krämen blivit tjock.

Låt krämen svalna något.

Fördela krämen i portionsskålar eller i en stor skål och låt kallna i kylskåp i ca 2-3 timmar.

Toppa chokladpuddingen med vispad grädde och riven choklad.

Ingredienser

1 ½ dl kvarg

1 ägg

1 dl mjölk

1 ½ dl havremjöl

1 tsk bakpulver

½ - 1 dl kakao

(* Valfritt: kokosflingor, hackade nötter, vaniljsocker ect.)

Tillagning

Blanda alla ingredienser i en bunke.

Smöra och ströa med ex. kokosflingor eller linfrön i en ugnssäkerform.

Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader. 

Ingredienser

500g stora jordgubbar
200g Philadelphiaost
3-4 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt
Mörk choklad

Tillagning

Skölj jordgubbarna och skär av toppen.
Gröp ur jordgubbarna med en liten kniv.
Vispa philadelphia-ost, florsocker och vaniljextrakt luftigt.
Lägg i en sprits eller en plastpåse med ett avklippt hörn och fyll jordgubbarna.
Smält chocklad och dutta dit ögon som på bilden.
Förvara i kylskåp tills de ska serveras

Ingredienser

Deg smulpaj:                                                                

1,5 dl Vetemjöl                  

1,5 dl Havregryn                                       

2 msk Strösocker                                     

100 gram Smör el. margarin                  

Pajform (22-25 cm)

                                                                                       

Fyllning:                                                  

6 st Äpplen (syrligt)           

2 msk Strösocker               

0.5 msk Kanel (mald)

Tillagning

1. Smält matfett i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn i en bunke och blanda väl.

2. Sätt ugnen på 225°C.

3. Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor. Fyll botten på en ugnssäker form med äppelklyftorna. Strö över socker och kanel. Strö smuldegen över.

4. Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.

5. Servera med vaniljglass.