Alla recept med efterrätter

Kladdkakebotten
200 g smör
4 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1.5 krm salt
4 st ägg
2.5 dl vetemjöl
Chokladmousse
2 dl vispgrädde
175g mörk marabou choklad
2 ägg
1/2 dl strösocker
Garnering
10g choklad till garnering
Kladdkakebotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Häll upp i en bunken och rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker och salt i det avsvalnade smöret.
Rör sedan ner ett ägg åt gången.
Tillsätt till sist mjölet och rör hastigt till en slät smet.
Häll smeten i en smord form (ca 23 cm).
Grädda i mitten av ugnen i ca 19 min.
Den kommer att "vobbla" lite och se ofärdig ut när man tar ut den. Men det är precis som det ska vara. Låt stå i kylen tills den svalnat helt. Viktigt att den är helt sval innan moussen breds på annars smälter den.
Chokladmoussen
Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden i en bunke rätt fast men inte för hårt.
Vispa upp äggen tillsammans med strösocker i en rostfri bunke med en elvisp tills de är rätt fluffigt.
Sätt sedan bunken över ett hett vattenbad och vispa med en elvisp ca 3-4 minuter, fluffet ska då bli ännu fluffigare och öka dubbet så mycket i storlek.
Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills fluffet svalnat.
Blanda ner smält choklad och grädde och rör om hastigt tills du får en fin och slät mousse.
Här behöver man vara hyfsat snabb att röra om chokladen annars stelnar den för fort och det blir klumpigt i moussen, om det skulle hända så får man inte en lika slät mousse men den är god ändå så kasta inte :)
Lägg moussen på browniebotten och bred ut jämt. Ställ in kakan i kylen och låt den stå över natten eller mint 7 timmar tills den stelnat.
Innan servering smält den lilla biten choklad och ringla över tårtan som garnering. (går att skippa)

6 st äggvitor
3 dl socker
2 tsk snabbmarsanpulver
Lite smör till långpannan.
Fyllning
3-4 dl grädde
3 bananer
Ev. mörk choklad till ganering
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna fasta (det ska gå att vända bunken upp och ner utan att det rinner eller faller ut)
Tillsätt socker och marsan och vispa ihop.
Smöra bakplåtspapper i en långpanna.
Bred ut till ett jämt lager i hela långpannan.
Om man vill kan man i spritsa ut den i längder så får den fina kurvor som på bageri.
Grädda i ugnen 15-20 min tills den fått lagom färg.
Ta ut ur ugnen och lyft över hela papperet på galler och låt svalna.
När den är helt svalt vispa grädde och skär bananen i skivor och rör ihop.
Lägg ett till bakplåtspapper i en bakplåtsform och vänd runt marängen.
Dra sedan försiktigt bort bakplåtspappret.
Bred sedan grädd- och bananblandningen över nästan hela marägen.
Lämna lite längst ut på långsidan så det går ihop.
Rulla sedan ihop tårtan på längden och se till att skarven hamnar underst.
Servera direkt eller låt stå i kylen till servering.

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
185g hackad mörk choklad
200g hackad mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
Vispa smör, socker och farinsocker poröst och rör i ägget.
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt.
Rör ner i smeten och blanda till en slät deg.
Tillsätt chokladen.
Tryck ut degen i stekpannan.
Grädda i ugnen i ca 40 minuter.
Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund sedan den har tagits ut ur ugnen.
Låt svalna på galler. Kakan kan serveras varm eller kall.
Skär den i skivor och servera den som den är eller med en kula vaniljglass.

200 g smör
4 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1.5 krm salt
4 st ägg
2.5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Häll upp i en bunken och rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker och salt i det avsvalnade smöret.
Rör sedan ner ett ägg åt gången.
Tillsätt till sist mjölet och rör hastigt till en slät smet.
Häll smeten i en smord form (23 cm).
Grädda i mitten av ugnen i 16-18 min. Dennis kör 16.5 ;) jag brukar köra 19.
Den kommer att "vobbla" lite och se ofärdig ut när man tar ut den.
OBS!!! Den får inte skäras upp innan den svalnat helt i kylskåp.
Kan gärna stå i kylen över natten så stelnar den i hop till en otroligt saftig och krämig kaka.
Servera med vispgrädde!

Fyllning
250g blåbär (mellan pajform)
1 msk potatismjöl
3 msk socker
Smuldeg vanlig
100g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
Smuldeg med havregryn
1,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Havregryn
2 msk Strösocker
100g smör
Värm ugnen till 200°C.
Skölj och rensa bären eller ta frysta från frysen.
Lägg bären i botten av en ugnsäker form. (250g bär räcker till en mindre pajform, före en vanlig pajform dubbla receptet)
Strö över potatismjölet och rör runt. Strö över sockret.
Välj vilken smuldeg du vill ha nedan finns två olika.
Smuldeg vanlig
Smält smöret i en kastrull och rör ner socker och mjöl.
Rör tills det blivit en deg. Låt svalna något.
Smula degen över blåbären och ställ in i ugnen.
Grädda pajen 15-20 minuter tills smulet börjat få lite färg.
Servera med vaniljglass.
Smuldeg med havregryn
Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, mjöl och havregryn.
Rör tills det blivit en deg. Låt svalna något.
Smula degen över blåbären och ställ in i ugnen.
Grädda pajen 15-20 minuter tills smulet börjat få lite färg.
Servera med vaniljglass.

Botten:
200 g oreos
60 g smält smör
Fyllning:
220 g choklad (40-60 % kakaohalt)
350 g philadelphiaost
1.5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ganache:
200 g choklad (40-60% kakaohalt)
1 dl vispgrädde
Valfritt tillbehör:
2 dl vispgrädde
Botten
1. Börja med att klä en form med löstagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper i botten och längs kanterna (klipp en remsa och sätt på indian av kanten).
2. Smält smöret och låt stå.
3. Mixa oreokakorna fint i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop.
4. Tryck ut kakmixet i botten av formen med baksidan av en sked. Packa hårt. Ställ sedan i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Fyllning
1. Smält chokladen på låg värme och låt sedan svalna.
2. Vispa ihop philadelphiaost, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i din köksassistent på hög hastighet till ett fast fluff.
3. Vänd ner den smälta chokladen och rör ihop en jämn smet.
4. Häll smeten i formen och låt sedan kakan stå i kylskåpet i 2 timmar.
Ganache
1. Hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
2. Rör ner chokladen och rör tills all choklad smält. Låt ganachen svalna en aning och häll den sedan över kakan. Låt stå i kylskåpet tills ganachen stelnat.
Dekorera eventuellt med färska bär och vispad grädde till.
Recept och bild från Fridas Bakblogg

5 st äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Blåbär eller jordgubbar till garnering
Sätt ugnen på 250 grader
Smörj en form och strö kokos så det fastnar över hela formen.
Vispa alla ingredienser till ett fast skum.
Ställ in i nedre delen av ugnen och stäng av den direkt.
Låt sedan stå i avslagen ugn minst 6 timmar. Utan att öppna den.
Vispa 2 dls grädde och täck övre delen av kakan. Garnera med blåbär eller jordgubbar.

150 g smör
150 g mörk choklad
4 st ägg
2 dl socker
1 tsk vanilj
0.25 tsk salt
2 dl vetemjöl
Garnering
150 g mörk choklad
1 msk smör
Smält ihop 150 g smör och 150 g mörk choklad (jag tog Marabous mörka) och låt smeten svalna.
Vispa 4 ägg, 2 dl socker, 1 tsk vanilj och 1/4 tsk salt så att det blir riktigt pösigt.
Rör försiktigt ner chokladsmöret samt 2 dl vetemjöl.
Häll i en 24 cm smord och bröad form gärna med löstagbar kant.
Grädda 25 min (inte mer!) i 175 graders ugnsvärme.
Smält 150 g mörk choklad och tillsätt 1 msk smör. Se till att det inte blir för varm.
Bred ut glasyren på kakan, det ska täcka hela kakan även kanterna. Man kan dra mönster i chokladen eller droppa hur man vill.

3 st ägg
1.5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
10 st digistivekex
1 burk Hjortronsylt
1. Smula digestivekex i botten på formen
2. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
3. Vispa äggulorna med sockret och vaniljsockret tlll en pösig smet. Mosa osten och blanda ner den i smeten på låg hastighet.
4. Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
5. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum (rena, fettfria vispar!) och vänd försiktigt ner dem så att inte luften går ur smeten.
6. Fördela smeten i formen. Smula eventuellt ytterligare kex över, täck med gladpack och ställ in i frysen minst 3 timmar innan servering.
7. Servera cheesecaken i tårtbitar med varm hjortronsylt eller hallon.

Rulltårtsbotten
3 st ägg
1.5 dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Smörkräm
100 gram smör
0.75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st äggulor
Övrig fyllning
Grön marsipan, ska täcka en långpanna.
3 dl grädde
2 "raka" bananer
Ev krossad choklad till garnering
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa först ägg och socker och blanda sedan ner resten av ingrediensern till botten.
3. Bred ut degen på ett bakplåtspapper och grädda i 5 minuter.
4. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med socker och spara bakplåtspappret som kakan gräddats på.
5. Rör ihop smörkrämen och bred den på kakan.
6. Kavla ut marsipanlocket så att den får samma storlek som rulltårtan genom att mäta med bakplåtspapperet och lägg den på smörkrämen.
7. Vispa grädde och bred på marsipanlocket. Skala två bananer och lägg dem längs ena långsidan. Rulla försiktigt ihop kakan. Om det finns grädde kvar kan den bredan över kakan tilsammans med krossad choklad.

15 flour tortillas
3 msk smör, smält
Cirka 3 msk socker blandas med 2 tsk kanel
Värm ugnen till 250 grader.
Lägg ut plåt med bakplåtspapper.
Skär tortillas i 8 lika trianglar.
Pensla båda sidor av tortilla trianglar med smält smör lägg ut på plåten.
Strö kanel socker blandningen över tortillas.
Baka i ca 8-10 minuter, eller tills tortillas just har börjat till brunt.
Låt svalna i 15 minuter innan du äter.

sockerkaksbotten
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån
fyllning
3-4 dl vispgrädde
nån msk strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
bär
Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen ej blir för mycket gräddad. Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka.
Vispa grädde med socker och vanilj och bre ut på botten. Fördela bär över. Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Lägg andra botten över. Bottnarna kan vara lite svårhanterliga, men om man lägger de i frysen en stund innan man ska montera ihop tårtan så går det superbra! Man kan även förbereda tårtan långt innan och förvara den i frysen, utan fyllning alltså.

2-3 dl tinade smultron (ser alltid till att få med saften för färg och smak)
6 äggulor
8-10 msk florsocker
5 dl vispgrädde
1. Vispa äggulor med florsocker, hårt, det ska "gå att skriva i den".
2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistens.
3. Blanda ner smultronen i de vispade äggulorna, blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.

1 l hemlagad risgrynsgröt
2,5 dl vispgrädde
1st vaniljstång
Sås
1 paket frysta hallon
1 msk socker
Koka gröten enl anvisningar på paketet.
Se till att riskornen har lagom konsistens.
Låte gröten svalna helt.
Vispa grädden med skrapad vaniljstång.
Blanda ihop gröten och grädden.
Smält bären och rör ihop till en sås med socker.
Serveras kall ur kylen.

Botten:
6 st äggvitor
4 dl strösocker
3 dl kokosflingor, 2 1/2 + 1/2 dl
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl marsánpulver för kokning
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl limecurd eller lemoncurd
500 g jordgubbar
125 g röda vinbär
200 g bigarråer
Garnering:
florsocker
bär
choklad
1. Ugn: 175 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt strösockret under tiden du vispar. Vispa till en blank och fast marängsmet. Blanda kokosflingorna med majsstärkelse och marsánpulver och vänd ner i marängsmeten med en slickepott.
2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut täta långa ränder på en plåt med bakplåtspapper, som bildar botten till sommarrullen. Strö över 1/2 deciliter kokosflingor. Grädda botten i mitten av ugnen, cirka 25 minuter, i 175 grader.
3. Låt botten svalna på papperet på ett bakgaller. Vänd upp den på ett nytt papper, så att undersidan kommer överst. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Vispa grädden tjock och blanda med limecurd. Bred över botten. Skär hälften av jordgubbarna och urkärnade bigarråerna i bitar och fördela över grädden. Strö över några av vinbären. Låt botten ligga 5 minuter med fyllningen så är den lättare att rulla ihop.
5.Rulla ihop botten från långsidan som en rulltårta. Lägg över på ett avlångt fat och sikta över florsocker. Garnera med resten av bären.

Chokladbotten
60 g smör
200 g choklad
6 separerade ägg
225 g socker
1/4 tsk salt
1 krm vanilj extaxt
Ostkaka
300 g hallon
1 dl socker
saften av 1 citron
6 st gelantin blad
250g färskost naturell
3 dl vispad grädde tillsammans med 1 dl socker
Chokladbotten
Smält smör och choklad i en skål i en kastrull med varmt vatten. Smöra en form. Vispa samman hälften av sockret med 6 äggulor och vaniljen i minst fem minuter. Vispa resten av sockret tillsammans med äggvitorna ca tre minuter. Blanda ihop äggvitsröran med äggulsröran i tre omgånger försiktigt! Tillsätt den avsvalnade chokladen i röran. Häll ut smeten i formen och baka på 180 grader i 40-45 min. När kakan är klar så är den spräckt på toppen men så ska det vara. Du kan göra den i vattenbad men då får den en helt annan konsistens.
Ostkaka
Sätt bär, socker, citronsaft i en kastrull. Koka på svag värme i 30 min. Sila sedan röran i en bunke och blanda i citron gelantinet. Låt svalna tills det är halvstyvt. Häll i philladelphia och tillsätt den avkylda halvstyfa gelen. Vispa ihop till en jämn smet. Vänd i grädden/sockret och rör om. Bred ut blandningen på chokladbottnen. Sätt i kylen minst fem timmar.

5 dl standardmjölk
5 msk maizena
4-5 msk strösocker
3 msk kakaopulver
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning.
Rör hela tiden och låt sjuda (får ej koka!) tills krämen blivit tjock.
Låt krämen svalna något.
Fördela krämen i portionsskålar eller i en stor skål och låt kallna i kylskåp i ca 2-3 timmar.
Toppa chokladpuddingen med vispad grädde och riven choklad.

1 ½ dl kvarg
1 ägg
1 dl mjölk
1 ½ dl havremjöl
1 tsk bakpulver
½ - 1 dl kakao
(* Valfritt: kokosflingor, hackade nötter, vaniljsocker ect.)
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Smöra och ströa med ex. kokosflingor eller linfrön i en ugnssäkerform.
Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader.

500g stora jordgubbar
200g Philadelphiaost
3-4 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt
Mörk choklad
Skölj jordgubbarna och skär av toppen.
Gröp ur jordgubbarna med en liten kniv.
Vispa philadelphia-ost, florsocker och vaniljextrakt luftigt.
Lägg i en sprits eller en plastpåse med ett avklippt hörn och fyll jordgubbarna.
Smält chocklad och dutta dit ögon som på bilden.
Förvara i kylskåp tills de ska serveras

Deg smulpaj:
1,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Havregryn
2 msk Strösocker
100 gram Smör el. margarin
Pajform (22-25 cm)
Fyllning:
6 st Äpplen (syrligt)
2 msk Strösocker
0.5 msk Kanel (mald)
1. Smält matfett i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn i en bunke och blanda väl.
2. Sätt ugnen på 225°C.
3. Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor. Fyll botten på en ugnssäker form med äppelklyftorna. Strö över socker och kanel. Strö smuldegen över.
4. Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
5. Servera med vaniljglass.