Alla recept med fisk

4 port
Ingredienser

4 st torskfiléer

2 dl lätt créme fraiche

3 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk citronsaft

1 tsk citronskal 

Maizena redning

Citronpeppar

12 potatisar

Tillagning

Såsen:

1. Pressa ur saft från en citron och riv av skalet på ett rivgärn.

2. sätt i en kastrull tillsammans med grädden och créme fraichen, samt buljongtärningen. 

3. Låt skjuda upp och tillsätt maizena vit redning för önskad tjocklek.

 

Fisken:

Stek torskfiléerna i riktligt med smör så de får en gyllene yta samt strö över citronpeppar för mer smak.

 

Potatisen:

Skiva potatisen i bitar och koka tills de är nästan klara ca 10 min.

Skölj potatisen i kallt vatten tills den svalnat och stek sedan bitarna i smör tills gyllenbruna. 

 

 

Ingredienser

4 st laxfiléer

1 kg potatis

citronpeppar

smör 

 

Sås

3 dl matlagningsgrädde

2 dl lätt créme fraiche

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongstärning

1 msk persilja

1 msk gräslök

maizenaredning

peppar

Tillagning

Koka potatisen tills den är mjuk. Låt svalna en aning.

Skär potatisen i bitar och stek på medelvärme i smör.

 

Stek laxen i en panna och krydda med citronpeppar ca 2 min på varje sida.

 

Pressa ut vitlök i en såskastrull och stek den lätt utan att få färg.

Tillsätt grädden, créme fraichen och buljongtärningen, samt peppar och örter.

Låt koka upp och tillsätt maizena ljusredning efter tycke och smak. 

 

Servera med sallad eller kokt sparris.

Ingredienser

Lax

500 g Laxfilé Fryst
100 g Cachew nötter
1 st Ägg
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
1 msk Olivolja
1 msk Mat & Bak Smör

 

Sås
0.5 st Gurka

1 st Äpple Granny Smith
225 g Mango Fryst
1.5 dl Creme Fraiche Naturell
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen

 


Tillbehör
3 dl Jasminris
0.5 st Romansallat
1 st Röd Paprika
3 msk Olivolja
2 msk Vinäger

Tillagning

1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Sås: Skölj gurkan och dela den på mitten. Gröp ur det vattniga med en sked. Skala äpplet. Skär gurka och äpple i små tärningar. Blanda i en skål med den tinade mangon och creme fraiche. Smaka av med en nypa salt och peppar.

3. Lax: Skär laxen i 4 portionsbitar om den är färsk. Salta och peppra varje bit ordentligt.

4. Mixa cashewnötterna i en matberedare eller hacka dem med en kniv till ett grovt smul och lägg på en tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
5. Doppa laxfiléerna först i ägget och sedan i cashesmulet.

6. Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och stek laxbitarna gyllenbruna på varje sida.
Sänk värmen och låt de bli klara i pannan.

7. Tillbehör: Skölj salladen och paprikan. Skär salladen i stora bitar och strimla paprikan. Lägg upp på ett fat och ringla över lite olja och vinäger.
Servera den crunchiga laxen med ris, sås och sallad

Ingredienser

Bröd till botten

50 g jäst
4½ dl ljummet vatten 37°
50g smör
2 tsk salt
3 tsk strösocker
600 g vetemjöl

 

 

Lager 1
12 st  formbröd
100 gram  Bredbar Leverpastej
2 dl  Creme fraiche
1 dl  majonäs
350 gram  Mimosasallad
12 skiva(or)  herrgårdsost

 

Lager 2
12 st  formbröd
2 dl  Creme fraiche
1 dl  majonäs
4 st  ägg
100 gram  räkor, skalade

 

Garnering
12 st formbröd
2 dl Creme fraiche
1 dl  majonäs
30 gram  persilja, finhackad
200 gram räkor, skalade

1 burk rom

0.5 citron
12 skiva(or) herrgårdsost
10 cm gurka

Tomater

1 knippa röda vindruvor
1 knippa dill

 

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, smör, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen i 5-10 min, den blir ganska lös. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen mjölad och lägg i smorda rund form. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt brödet stå några minuter i formen. Stjälp upp och låt svalna på galler. Skär brödet i tre bottnar.

 

Lager 1: Skär bort kanterna på formbrödet och placera ut dem 4 x 3.

Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager.

Blanda sedan ihop creme fraiche och majonäs och täck över hela våningen.

Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med ostskivor.

 

Lager 2: Lägg på ett nytt lager med formbröd och koka äggen så att de blir hårdkokta.

Blanda creme friache, majonäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet.

Strö sedan över räkorna.

 

Garnering: Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop creme fraiche och majonäs.

Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna. Sedan är det fritt fram att dekorera som man vill.

Ingredienser

4 lax filéer

1 burk Creme fraiche
1/2 paket Philadelphia
1 msk honung
1 vitlöksklyfta
citronpeppar

 

Potatis

Tillagning

Rör ihop creme fraich, philadelphia, honung, vitlök och citronpeppar.

Bred över filéerna och grilla i ugn 175 grader ca 20 min eller till fisken är klar.

Riv potatis och lägg i ugnsäkerform häll över olja och grädda i ugn tillsammans med fisken, tills den är mjuk.
 

Ingredienser

2 burkar tonfisk (i vatten)
1 halv bruk majonäs
5-6 ägg (kokta)
1 burk majs
1 gurka
3 tomater
Sallad

Tillagning

Häll bort vattnet från tonfisken.

Blanda med majonäs.

Tillsätt hackade ägg, majs, gurka, tomater och sallad.

Servera med rostat lantbröd eller stekta tortillia wrapps.

Ingredienser

2 burkar tonfisk i vatten
1 1/2 dl majonäs
1 1/2 dl bostongurka
3 dl creme freiche
citronpeppar

i paket polarbröd (halvmånad 6st)

 

garnering:
Räkor
Ägg
Gurka

Tomat

Tillagning

Lägg ut polarkakor, smeta över röran, i två lager.

Garnera med räkor ägg och gurka

Ingredienser

4 st bitar torskrygg eller laxfilé
1 ask Cantadou vitlök och örter
3 dl matlagningsgrädde (eller grädde)
salt 
citronpeppar

dill (kan uteslutas)
handskalade räkor 

Tillagning

Lägg fisken i en ugnssäker form.

Blanda färskost och grädde till en sås.

Smaksätt med salt och citronpeppar.

Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen på 200 grader ca 20 min.

Skala räkorna.

Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna.

Strö till sist över hackad dill. Servera med potatis eller ris och en god sallad till.

Ingredienser

400 g torskfilé
0,5 l vatten och 0,5 tsk salt till förkokningen

2 dl okokt grötris
1 msk smör till riset
4 dl vatten
1 krm salt
3 dl mjölk
3 st ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 st skivor med smör

Tillagning

Börja med att koka risgrynsgröten genom att koka under lock i 10 minuter, riset, smör, 1 krm salt och vatten tills vattnet kokat nästan på in, tillsätt då mjölken och låt sjuda på mycket svag värme under locks i 40 minuter utan att röra i gröten. Under tiden så sätter du på ugnen på 225 grader och samtidigt lägger du det djupfrysta fisken i en kastrull och slår på vatten och kokar upp med lite salt. När det börjar kokar stänger du av värmen och låter fisken stå där tills gröten är klar. När gröten är klar tar du fisken och lyfter upp i en skål och mosar den med en gaffel i småbitar, knäck äggen och blandar med fisken och tillsätt salt och peppar. Nu blandar du i gröten och rör om försiktigt så allt blandar sig.


Smöra en form och häll blandningen i formen. Toppa med några klicka smör på toppen och skjuts in i ugnen i 30-40 minuter, tills den får fin färg. Servera med skirat smör, rårivna morötter och kokt potatis om man vill. Potatis behövs inte om man inte är extra hungrig, finns ju mycket kolhydrater i riset.