Alla recept med kött

Ingredienser

1kg kokt skinka

150g riven ost, jag brukar använda ica's pizza ost.

3 dl matlagningsgrädde

5 dl mjölk

2 msk vetemjöl

svartpeppar

 

 

500g pasta till servering

Tillagning

1. Strimla skinkan i tunna strimmlor.

2. Bryn skinkan lätt i en djup panna.

3. Strö över vetemjölet och rör om.

4. Tillsätt matlagningsgrädden och mjölken.

5. Låt koka upp och tillsätt den rivna osten.

6. Krydda med peppar efter smak. Ca 12 vred med min kvar är bra. 

7. Red eventuellt av med maizena om tjockare konsistens önskas. 

8. Låt sjuda och servera sedan med pasta.

 

 

Bild från Jennys matblog

Ingredienser

1kg - 2kg revbensspjäll tjocka

 

 

Marinad/Glaze: 

2 dl tomatpure

3 msk vatten

0.5 dl raps olja

0.5 dl flytande honung

2 tsk chilipulver

2 klyftor pressad vitlök

2 krm salt

2 krm svartpeppar

 

Pommes eller valfritt tillbehör.

 

Brunsås kan göras till

1 dl Sky från revbensspjäll

2 dl matlagningsgrädde

svartpeppar & salt efter smak.

Tillagning

Lägg revbensspjällen i en ugnsäker form och sätt in i ugnen på 150 grader.

Tillagas i ca 2h tills dom är möra. Vänd på steken efter ca 1h.

 

Gör medans marinaden/glazen genom att blanda ihop ingredienserna.

 

Tag ut ur ugnen och skiva upp efter menen i skivor. Gnid in skivorna med glazen och häll i allt så hela såsen får ugnskonsistens.

Detta kan sedan få marinera någon timme eller till nästa dag men går även göra direkt.

Ställ ugnen på 225 grader och kör dem i ca 15min.

 

Förslagsvis görs strips eller liknande i ugnen samtidigt med varmluft,

 

Ingredienser

600-1000g nötkött (ryggbiff, entrecoté el liknande)

Grillolja kajP original

Tillagning

Marinera köttet minst fyra timmar innan

 

1. Ta fram köttet en halvtimme innan tillagningen ska börja så det får jämnare temperatur. 

2. Sätt ugnen på 125 grader.

3. Bryn alla sidor av köttbiten i en panna så det får färg. Det ska absolut inte stekas och bli klart utan endast vändas runt så alla sidor sluts. Detta gör att saften bättre stannar kvar i köttet. 

4. Lägg sedan i ugnsäker form och sätt i en köttermometer och in i ugnen.

5. Köttet är klart när det nått 60 grader. (medium rare). Detta tar ca 1.5-2h

6. Ta ut köttet och låt det vila i 30 min innan det skärs upp annars rinner mycket av saften ur. 

 

 

Ingredienser

400g philadelphia 

5 dl créme fraiche

800g köttfärs

1 paprika

2 pkt tacokrydda

1 purjolök

Några skivor prästost

 

 

Tillbehör: 
Nachoschips

Grönsaker

Tillagning

Sätt ungen på 200 grader.

1. Stek köttfärsen.

2. Hacka paprikan och tillsätt tillsammans med tacokryddan och lite vatten, låt skjuda.

3. Bred ut philadelphia lätt blandat med créme fraichen i en stor ungssäker form.

4. När köttfärsen är klar bred ut ovanpå philadelphiablandningen.

5. Strimla purjolöken och strö ut ovan på köttfärsen.  

6. Skiva lite prästost och lägg över som ett täcke. 

7. In i ugnen ca 20 min. 

 

Servera med nachos och blandade grönsaker. 

Ingredienser

Skinkstek ca 500g 

1 st röd paprika

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

8 st färska champinjoner

5 dl matlagningsgrädde

2 st köttbuljongtärningar

1/2 msk soja

1 msk jonnys senap

1 msk maizena för sås

Salt & peppar efter smak

Tillagning

Stek champinjonerna för sig och lägg på fat.

Stek lök och vitlök så den blir mjuk. Tillsätt sedan köttet i strimlor. Stek tills nästan helt genomstekt. 

Tillsätt hackad paprika och låt steka lite till. 

Häll på grädde och tillsätt buljungtärningarna, soja, samt peppar och salt.

Låt koka ihop och red av med maizena.

 

Servera med en god pasta.

4 port
Ingredienser

1 kruka(or) persilja, färsk
100 gram lök, rostad
0,5 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 st ägg, endast gulan
500 gram blandfärs
1 krm svartpeppar
1 st smör, till stekning

Tillagning

1. Ställ fram färsen och låt den nå rumstemperatur. Finhacka all persilja.


2. Lägg persilja, rostad lök, vispgrädde, fond, äggula, färs och svartpeppar i en bunke och massera ihop allt till en jämn smet. Forma till köttbullar.


3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna på hög värme tills de får en gyllenbrun färg.

 

Servera med hemmalagad potatismos och en god brunsås.
 

Ingredienser

500 gram  kokt skivad potatis
500 gram  nötfärs
1 st  gul lök(ar)
2 st  vitlöksklyfta(or)
olja
2 tsk  spiskummin
2 tsk  paprikapulver
1 msk  vitvinsvinäger
1 dl  vatten
1 förpackning  krossade tomater med örter

1 tsk  salt
1 krm  svartpeppar
75 gram  riven ost
2 dl  crème fraiche

 

persilja till garnering

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka den i saltat vatten ca 8-10 min.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt färsen och spiskummin och bryn så att färsen blir helt genomstekt. Tillsätt vinäger, vatten och krossade tomater. Salta och peppra efter smak. Låt såsen puttra ihop tills vattnet kokat ur.

4. Blanda ihop crème fraiche och riven ost i en skål.

5. Lägg hälften av köttfärssåsen i en ugnsform, lägg över potatisskivorna och häll över resten av köttfärssåsen. Toppa med crème fraiche-röran och gratinera i ugnen ca 10 min tills den har fått fin färg. Grovhacka persiljan och strö över vid servering.
 

Ingredienser

Runt 1 kilo skinkstek
1 äpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 vitlöksklyftor

 

Marinad:
1 msk senap (gärna dijon)
1 msk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk soya

 

Sås:
Sky från steken
1 köttbuljongtärning till såsen
Peppar
Maizena

Tillagning

Lägg lergrytan i vatten och låt stå i 1 timme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär morötter, äpple och löken i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål.
Putsa köttet från hinnor och smörjin marinaden på köttet.
Lägg i lergrytan och lägg grönsakerna som du skurit i bitar runt om steken.
Sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt in en kötttermometer i bitens tjockaste del.
Ta ut steken när den kommit upp i 70 grader, då är den klar.
Låt köttet vila medan du gör såsen.

Häll av skyn från köttet ner i en kastrull. Tillsätt en skvätt grädde och ev lite mer fond. 
Samt salt och peppar. Red av såsen med maizena.

Ingredienser

500g köttfärs
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
1/2-1 dl chilisås
1-2dl buljong
1 st lök
2 tsk curry
salt, peppar

jordnötter

 

Tillbehör:
bananer
 

Tillagning

Stek köttfärs och krydda med salt, peppar.
Tillsätt lök och stek lite till, slå på buljong. Låt koka i ca 15-20 min.
 Blanda en röra av creme fraiche, mjölk, salt, peppar, curry, jordnötter och chilisås.

Lägg kokt ris i form, bred över köttfärsen och smeta över röran.
Värm i ugn tills ytan fått fin färg. 200 grader

Ingredienser

1 paket barilla bandspagetti
1 hel fläskfilé
Champinjoner
1 paket gratängost
2 påsar bearnaise sauce knorr

Tillagning

Koka spagettin och lägg upp i form.

Bryn fläskfilén (endast stekyta).

Stek svamp, häll över spagetti, strö över ost och bearnaise.

In i ugnen 20-25 min eller tills osten fått bra färg, 200 grader.

Ingredienser

500g köttfärs 12%
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 msk finriven lök
1 ägg
1 tsk salt
1krm svartpeppar

Tillagning

Blanda ströbröd och grädde.

Låt svälla 10 min.

Lägg i färs, lök, ägg, salt och peppar.

Rör till en jämn smet.

Forma färsen till jämna bullar lägg på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader tills de är klara.

Eller stek i panna med mycket smör.

Ingredienser

Pajdeg variant 1:

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten

 

Pajdeg variant 2:
150 g kesella (1%)
2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl
1 ägg


Fyllning:
500 g köttfärs

1 köttbuljongtärning
1 gul lök
1 röd paprika

1 dl vatten
8 st champinjoner

1 klick smör för stekning
150 g riven ost 
3 dl créme fraiche

svartpeppar

 

Sallad och créme fraiche till servering.

Tillagning

Pajdeg variant 1:

Smält smöret och tillsätt mjölet rör i hop till grynig massa och tillsätt vattnet. 

Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen för att stelna minst en kvart. 

Håla sedan hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader. 

 

Pajdeg variant 2:

Rör ihop alla ingredienser och tryck ut i en form. Håla hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader. 

 

 

Fyllningen:

Hacka löken fint och bryn i en stor panna. Tillsätt köttfäsen och stek den tills klar.

Hacka paprikan och lägg i stekpananna med köttfärsen. 

Tillsätt köttbuljongstärningen och 1 dl vatten. Låt skjuda tills vatten försvunnit. 

Skiva och stek champinjonerna i en separat stekpanna med smör. 

Häll över champinjonerna till köttfärsen och tillsätt créme fraichen, rör om och låt bli varmt. Ej koka. 

Häll sedan över röran på det förgrädde pajskalet och strö över osten.

In i ugnen 200 grader i nedre delen 30-40 min. 

 

Servera pajen med en god sallad och créme fraiche.

ca 16st
Ingredienser

250 g nötfärs

1 liten gul lök

130 g morötter

½ msk olivolja

1 dl krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 ½ msk sweet chilisås

2 krm salt

svartpeppar

 

Deg:

25 g färsk jäst

5 dl vatten, 37 grader

½ dl mager kvarg

½ tsk salt

60 g rågmjöl (ca 1 dl)

300-350 g vetemjöl special (ca 5-6 dl)

 

ägg och lite vatten till pensling

Tillagning

1. Börja med köttfärsröran så den hinner svalna innan pirogerna ska fyllas: Skala och hacka lök. Riv morötterna grovt. Stek i olivolja tillsammans med färsen några minuter.

2. Rör i krossade tomater och puré. Låt puttra utan lock 10 minuter. Smaka av med sweet chili, salt och peppar.

3. Smula ner jästen i en bunke. Rör i lite av degvätskan tills jästen löst sig. Rör i resten, salt och kvarg. Tillsätt mjöl allteftersom och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite snabbt och kavla sedan ut den till en fyrkant där det får plats 12 rundlar med en diameter på 11 cm. Ta ut rundlar med ett glas eller skål. Lägg på ett par matskedar på varje rundel. Vik ihop till halvmånar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Degen som blev kvar runt om rundlarna kavlar du ut ännu en gång och så tar du ut 3-4 stycken rundlar till och gör likadant med dom. 

5. Låt jäsa under bakduk 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

6. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten. Grädda mitt i ugnen 12 minuter. Servera med grönsaker.

Ingredienser

500 g kassler/skinka

400 g bandpasta

2 paprikor valfri färg

2 dl frysta ärtor

2 msk vetemjöl

1-2 msk tomatpurè

2,5 dl matlagningsgrädde

3 dl mjölk

2 dl riven ost

peppar/salt

torkad örtkrydda (oregano/basilika/dragon)

Tillagning

Koka pastan och låt den rinna av i durkslag.

Skär kassler och paprika i tärningar.

Stek det lätt i lite smör i stor panna.

Strö över mjöl, rör om och tillsätt tomatpurè, grädde och mjölk.

Låt det koka ihop lite och smaka av med peppar och valfri örtkrydda.

Rör ner 1 dl ost och blanda ihop med pastan.

Häll över i en ugnsform och strö över lite mer ost.

Gratinera i 225 grader i ca 15-20 min.

Ingredienser

400 g köttfärs

1 medelstor rå potatis

1 morot

1 gul lök

1 äpple

1 ägg

ev lite mjölk

ca 1 tsk salt

ca 1 krm svartpeppar

 

kinesisk soja

flytande margarin

Tillagning

Skala och riv potatis och morot på den fina sidan.

Riv löken eller finhacka den och Grovriv äpplet och blanda med färsen.

Tillsätt ägg och kryddor och späd ev med lite mjölk och färsen är för fast.

Forma färsen till en avlång limpa i en ugnsform.

Pensla ett tunt lager soja över hela färsen och ringla över lite flytande margarin.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 min.

Servera med kokt potatis, gärna en enkel gräddsås och grönsaker.

 

Köttfärslimpan får en härlig yta genom att man penslar med soja innan gräddningen.

Ingredienser

300-400 gram överbliven stek

2 morötter

6 potatisar av fast sort

1 palsternacka

1 msk timjan

1 rödlök

4 ägg

1 msk smör & rapsolja

salt och peppar

Tillagning

Tärna köttet och skala och skiva löken.

Skala och tärna potatisen, palsternackan och morötterna i små fina kuber.

Smält smöret med oljan i en stekpanna.

Råstek rotfrukterna på ganska hög värme i smör och olja tills de fått fin gyllene färg.

Sänk värmen och stek tills rotfrukterna känns mjuka. Salta och peppra.

Vänd i köttet och örterna, låt allt bli varmt. Servera med lök och rått eller stekt ägg.

Ingredienser

500 g strimlat nötkött (innanlår, nötbog)

1 st gul lök

200 g champinjoner

ca 2 msk smör

1 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

1 tsk paprikapulver

4 msk tomatpuré

2 tsk ljus fransk senap t.ex dijon

2.5 dl grädde

1 msk kalvfond

Tillagning

Skär köttet i 2 cm breda strimlor.

Hacka löken och lägg i kastrull tillsammans med köttet.

Krydda med salt, peppar och paprikapulver. 

Täck med vatten tillsätt kalvfond och låt koka i ca 1 h eller tills köttet är mjukt.

Skär champinjonerna i skivor och stek dem.

Tillsätt tomatpuré och senap i kastrullen där nästan allt vatten nu är borta.

Häll på grädden och tillsätt mer kalvfond om det behövs.

Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.

Smaka av med salt.

Ingredienser

500 g grytbitar av nöt

eller  500 g nötstek

eller  500 g fransyska

2 st gula lökar

2 dl vatten

1 st kalvbuljongtärning

2 msk soja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

1 dl grädde

 idealmjöl

Tillagning

Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber.

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.

Rör i soja och peppar.

Skala lökarna och skär i ringar.

Lägg löken och köttet i buljongen.

Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan.

Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört.

Rör om någon gång då och då.

Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört.

Det har hänt att jag kokat upp till 1,5 timmar.

När köttet är mört, rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

Ingredienser

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

Tillagning

Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
 

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Servera med en god sallad.

Ingredienser

400g fläskfile

2 dl creme fraiche

1.5 msk Bong touch of taste kantarellfond

50g kantarellerm, konserverade eller frysta

10st körsbärstomater

1 msk timjan, grovhackad.

Tillagning

Skär fläskfilen i centimetertjocka skivor.

Krydda med salt och peppar.

Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

Vispa ihop creme fraiche och kantarellfond.

Slå över fläskfilen och kantarellerna

Rör om och låt småkoka några minuter

Blanda ner det halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.

Servera med kokt potatis eller ungsbakad klyftpotatis.

Ingredienser

800 gram putsad fläskfile
smör
2 paprikor ( gärna olika färger )

 

Såsen:
200 gram philadelphiaost
2 1/2  dl creme fraiche
1 msk konc. oxfond
2 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
paprikapulver
salt , peppar
2 tomater

 

Till gratinering:

2 dl ost

Tillagning

Ställ ugnen på 225 grader,
Tvätta och finhacka paprikan.

Lägg i en ugnssäkerform.

Skiva upp den putsade fläskfilen krydda med salt, peppar och lite paprikapulver och bryn den färdig i stekpannan.

Lägg den genomstekta filen över paprikan.

Värm upp en kastrull och rör ner ingredienserna till såsen och när den puttrat häller du över såsen över fläskfilen, skiva tomat och strö osten över.

Gratinera sedan i cirka 20 min eller tills lådan har fått en fin färg.

Servera sedan fläskfilelådan med ris och en god grönsallad

Ingredienser

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar

Tillagning

Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche,  sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med  rikligt av mozzarellaost


Och ställ in formen i mitten på ugnen, och gratinera tills osten har smält och fått fin färg.