Alla recept med kött

Pajdeg:
2 msk vatten
4 dl vetemjöl
175 gram smör
Fyllning:
800g köttfärs
1 tärning köttbuljong
1 gul lök
1 tsk timjan
1.5 dl slotts tomatpuré
1.5 dl vatten
1 msk balsamico
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk majs
1 burk (ca 290g) skivade champinjoner
1 gul eller röd paprika
Stanning:
3 st ägg
1 dl riven ost
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Garnering:
2 st hela tomater
Riven ost ca 1 påse (det som blir kvar efter 1 dl)
Till servering:
Crème fraiche
Sallad
Skiva rumstempererat smör i kuber och sätt i en bunken.
Tillsätt mjöl, salt och vatten.
Knåda ihop till en deg och tryck sedan ut i en stor form ca 20x30 cm så att botten och kanter blir täckta.
Nagga degen med en gaffel.
Ställ in i kylen och låt vila minst 15 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka löken.
Hacka paprika i bitar.
Fräs löken och tillsätt köttfärsen.
Stek klart köttfärsen och tillsätt alla resterande ingredienser för fyllningen och låt puttra i ca 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Medans det puttrar sätt in pajdegen i ugnen och förgrädda den i 10 min.
Tag av köttfärsen från plattan.
Rör ihop ägg, grädde, mjölk och ost i en skål.
Häl den över köttfärsröran och rör snabbt ihop så äggen blandar sig väl med röran.
Tag ut pajskalet från ugenen och häll över köttfärsröran.
Skiva tomaterna och lägg ut över hela pajen.
Strö över den resterande osten.
Grädda ca 25min i mitten av ugnen tills osten fått fin färg.
Servera med sallad och créme fraiche.

500g biff/lövbit/entrecote
1/2 purjolök
2 msk maizena mjöl
1 dl vatten
Marinad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl sweet chilisås
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1/2 dl japansk soja
1/2 tsk malen ingefära
1 msk kalvfond
1 dl teriyakisås
Gör gärna marinaden och marinera köttet kvällen innan.
Börja med att blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Strimla biffen ganska tunt och blanda med marinaden, lägg i kylen.
Strimla purjolöken och stek i lite olja tills den blivit mjuk.
Tillsätt köttet med all marinad och stek på hög värme i ca 4-5 min.
Mät upp vattnet i ett glass och tillsätt maizena och rör om så det blandas väl.
Tillsätt till köttet och rör om väl, låt koka upp så såsen blir tjock.
Servera med nykokt ris.

500g spiralmakaroner
150g riven gratängost
Köttfärsröran
500g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1/2 dl chilisås
1/2 dl ketchup
1 köttbuljongtärning
2 rivna morötter
peppar och salt
Ostsås
25g smör
1/2 dl mjöl
7 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven prästost
ev. 2 msk maizena redning
vitpeppar och salt
Slå på ugnen på 200 grader.
Koka pastan, koka ej förmycket den ska vara rätt aldente så att säga.
Lägg pastan i en gratängform.
Kötfärsröran
Stek löken i lite olja eller smör.
Tillsätt köttfärsen och bryn klar.
Tillsätt buljongtärningen och låt steka med i någon minut.
Tillsätt alla resterande ingredienser för köttfärsröran och låt skjuda i 10 min.
Smaka och tillsätt eventuellt mer peppar och salt.
Häll köttfärsröran över pastan i gratängformen och rör om så det fördelar sig jämt.
Oståsen
Smält smör i en kastrull.
Ta av från plattan och tillsätt mjölet, rör i hop till en slät smet.
Tillsätt sedan mjölken och grädden.
Sätt tillbaka på plattan och skjud på medelvärme. Rör om ofta så det inte bränns i botten.
När den börjat skjuda tillsätt osten. Rör och låt lösas upp i såsen.
Smaka av med vitpeppar och salt.
Såsen ska nu vara tjock är den inte det redav med maizena redning för vita såser.
Häll sist ostsåsen över pasta- och köttfärsröran och strö över gratängosten.
Ställ in i mitten av ugnen 200 grader i ca 20-30 min tills osten har fått fin färg.
Låt stå några minuter innan servering så bränner man sig inte :)

500g oxfilé
500g Rigatoni pasta
250g färska champinjoner (ca 10 st)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl rödvin
2 msk oxfond
1-2 tsk malen svartpeppar
5 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde
Smör till stekning
Flingsalt och persilja till garnering
Finhacka lök och pressa vitlök i en stekpanna. Bryn tills den blir mjuk utan att få färg.
Tillsätt vinet och låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften.
Börja koka pastan och sätt den i en stor kastrull.
Medans hacka svampen och stek med smör i en annan stekpanna.
Häll i grädden och svampen i lök och vinblandingen och smaksätt med oxfond, salt och peppar. Låt sjuda tillsammans i ca 7 min.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer peppar.
Skär oxfile i mindre bitar och stek separat i smör. Rör sedan ner oxfilén tillsammans med löken och svampsåsen.
Häll av pastan och blanda ihop med oxfilén och såsen.
Toppa med lite flingsalt och persilja.

500 g pasta av valfri sort
250 g grön sparris
4 skivor fläskkarrè
60 g pinjenötter
2 st scharlottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 dl riven prästost eller parmesanost
olivolja
peppar och salt
KajP grillolja till marinering av köttet, marinera gärna ett dygn innan.
Koka pastan.
Hacka scharlottenlök fint och lägg i en stekpanna tillsammans med lite olja.
Pressa i vitlöken och låt stekas tillsammans med scharlottenlöken tills den blir glansig ska ej få färg.
Skär köttet i medelstora bitar och lägg i pannan.
Salta och peppra efter smak.
Stek på medelhögvärme tills köttet är genomstekt.
Ställ åt sidan med lock.
Skala sparrisens nedre del och skär sedan av dem i tre delar.
Stek i en egen stekpanna med lite olivolja tills de mjuknar ca 5-8 min.
Tillsätt pinjenötterna och stek 3 min till.
Rör sedan ihop kött, pasta, sparris och pinjenötter i samma kastrull.
Tillsätt osten och rör om väl.
Servera och njut.

Pannbiffar
1 gul lök
1 dl gräddfil
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk johnnys senap
1 msk konc oxfond
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
500 g köttfärs
1 msk smör
1 msk rapsolja
Löksky
1 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk konc kalvfond
2 1/2 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 msk potatismjöl
6 st färska champinjoner
Potatismos
1.5 kg potatis
50g smör
1-2 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
1 nypa muskotnöt
Potatisen:
Koka potatis tills den är mjuk i en stålkastrull.
Häll bort vattnet och tillsätt smöret.
Vispa ihop kort med elvisp tills smöret blandat sig med potatisen.
Tillsätt salt, socker, muskot och 1 dl mjölk.
Vispa ihop till mos om den är för fast tillsätt ytterligare mjölk till önskad konsistens.
Biffarna:
Skala och riv löken fint på ett rivjärn.
Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, fond, salt och peppar i en bunke. Låt svälla några minuter.
Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop.
Forma till ca 10 biffar med oljade händer.
Stek biffarna i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. (låt ena sidan bli helt klart innan du vänder annars spricker biffarna)
Lyft upp biffarna och lägg på ett fat. Täck med folie.
Löksky
Skiva svampen och stek i separat panna.
Skala och skiva löken tunt.
Fräs den i samma stekpanna som du stekt biffarna i, tillsätt ev mer matfett.
Stek ca 10 minuter tills löken mjuknar.
Strö sockret över löken och stek ytterligare 1 minut.
Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och salt.
Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i även det.
Låt koka ihop ca 3 minuter.
Häll över svampen till skyn och rör ihop.
Servera med biffarna och potatisen.

En hel bit fläskytterfilé
Kajp original grillolja
olja
smör
salt
peppar
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta bort fett och senor från fläskytterfilén.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta, den ska alltså endast vändas i stekpannan ej stekas klar.
Krydda med salt och svartpeppar samt lite kajp grillolja.
Lägg i ugnssäker form och sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader, tar ca 40 min.
Tag ut ur ugnen och låt vila minst 15min innan kötter skärs upp i skivor.
Servera med sötpotatis och sås.

ca 1.5 kg benfri fläskkarre hel bit
1 gul lök
2 msk soja
2 msk kajp grillolja
1 tärning mörk oxfond
Lite vitlökspulver
chilikrydda
svartpeppar
salt
Lägg karren i en ugnssäkergryta.
Skiva löken och fördela ut runt om köttet.
Tillsätt soja, grillolja och kryddorna.
Ställ in i ugnen på 125 grader. (Ca 6h)
Ta ut köttet och vänd biten efter två timmar.
Tillsätt buljongtärningen i spadet och ställ in igen.
Ta ut och testa dra isär efter 5h om köttet inte faller isär lätt låt stå ytterligare någon timme.

500g spagetti
600g kokt skinka,kassler eller bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1.5 dl riven ost (helst parmensan)
2 dl matlagningsgrädde
4 st ägg
1/2 tsk salt
svartpeppar efter smak
Koka pastan tills den är klar och häll av vattnet.
Strimla skinkan i tunna strimmlor.
Bryn löken och vitlöken i en stekpanna.
Tillsätt den strimlade skinkan och bryn tills den fått lite färg.
Rör ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar i en skål till en jämn röra.
Tillsätt skinkan och löken i pastagrytan och häll sedan över äggröran.
Rör hastigt ihop så såsen fördelar sig jämnt. Fortsätt röra en stund till såsen tjocknat ihop.
Viktigt att pastan och skinkan är varm så äggen tjocknar.
Krydda med peppar efter smak.
Bild från Jennys matblog

1kg - 2kg revbensspjäll tjocka
Marinad/Glaze:
2 dl tomatpure
3 msk vatten
0.5 dl raps olja
0.5 dl flytande honung
2 tsk chilipulver
2 klyftor pressad vitlök
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Pommes eller valfritt tillbehör.
Brunsås kan göras till
1 dl Sky från revbensspjäll
2 dl matlagningsgrädde
svartpeppar & salt efter smak.
Lägg revbensspjällen i en ugnsäker form och sätt in i ugnen på 150 grader.
Tillagas i ca 2h tills dom är möra. Vänd på steken efter ca 1h.
Gör medans marinaden/glazen genom att blanda ihop ingredienserna.
Tag ut ur ugnen och skiva upp efter menen i skivor. Gnid in skivorna med glazen och häll i allt så hela såsen får ugnskonsistens.
Detta kan sedan få marinera någon timme eller till nästa dag men går även göra direkt.
Ställ ugnen på 225 grader och kör dem i ca 15min.
Förslagsvis görs strips eller liknande i ugnen samtidigt med varmluft,

600-1000g nötkött (ryggbiff, entrecoté el liknande)
Grillolja kajP original
Marinera köttet minst fyra timmar innan
1. Ta fram köttet en halvtimme innan tillagningen ska börja så det får jämnare temperatur.
2. Sätt ugnen på 125 grader.
3. Bryn alla sidor av köttbiten i en panna så det får färg. Det ska absolut inte stekas och bli klart utan endast vändas runt så alla sidor sluts. Detta gör att saften bättre stannar kvar i köttet.
4. Lägg sedan i ugnsäker form och sätt i en köttermometer och in i ugnen.
5. Köttet är klart när det nått 60 grader. (medium rare). Detta tar ca 1.5-2h
6. Ta ut köttet och låt det vila i 30 min innan det skärs upp annars rinner mycket av saften ur.

400g philadelphia
5 dl créme fraiche
800g köttfärs
1 paprika
2 pkt tacokrydda
1 purjolök
Några skivor prästost
Tillbehör:
Nachoschips
Grönsaker
Sätt ungen på 200 grader.
1. Stek köttfärsen.
2. Hacka paprikan och tillsätt tillsammans med tacokryddan och lite vatten, låt skjuda.
3. Bred ut philadelphia lätt blandat med créme fraichen i en stor ungssäker form.
4. När köttfärsen är klar bred ut ovanpå philadelphiablandningen.
5. Strimla purjolöken och strö ut ovan på köttfärsen.
6. Skiva lite prästost och lägg över som ett täcke.
7. In i ugnen ca 20 min.
Servera med nachos och blandade grönsaker.

Skinkstek ca 500g
1 st röd paprika
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
8 st färska champinjoner
5 dl matlagningsgrädde
2 st köttbuljongtärningar
1/2 msk soja
1 msk jonnys senap
1 msk maizena för sås
Salt & peppar efter smak
Stek champinjonerna för sig och lägg på fat.
Stek lök och vitlök så den blir mjuk. Tillsätt sedan köttet i strimlor. Stek tills nästan helt genomstekt.
Tillsätt hackad paprika och låt steka lite till.
Häll på grädde och tillsätt buljungtärningarna, soja, samt peppar och salt.
Låt koka ihop och red av med maizena.
Servera med en god pasta.

1 kruka(or) persilja, färsk
100 gram lök, rostad
0,5 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 st ägg, endast gulan
500 gram blandfärs
1 krm svartpeppar
1 st smör, till stekning
1. Ställ fram färsen och låt den nå rumstemperatur. Finhacka all persilja.
2. Lägg persilja, rostad lök, vispgrädde, fond, äggula, färs och svartpeppar i en bunke och massera ihop allt till en jämn smet. Forma till köttbullar.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna på hög värme tills de får en gyllenbrun färg.
Servera med hemmalagad potatismos och en god brunsås.

1 kg kokt skivad potatis
800g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk oxfond
1 krm malen svartpeppar
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 dl tomatpure
1 tsk sambaloelek
1 dl rödvin
1 tsk salt
olja till stekningen
Vitsåsen
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 dl crème fraiche
4 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena ljus redning
persilja till garnering
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och koka den i saltat vatten 10 min.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn löken utan att den tar färg. Tillsätt färsen bryn så att färsen blir helt genomstekt. Tillsätt fond, rödvin, soja, sambal, tomatpure, balsamvinäger och salta/peppra efter smak.
Låt såsen puttra ihop tills vattnet kokat ur.
Rör ihop matlagningsgrädde, crème fraiche och riven ost i en annan kastrull.
Låt skjuda och tillsätt majsenan. Såsen ska bli tjock.
Lägg hälften av köttfärssåsen i en ugnsform, lägg över potatisskivorna och häll över resten av köttfärssåsen.
Toppa med ostsåsen och gratinera i ugnen ca 20 min tills den har fått fin färg.
Grovhacka persiljan och strö över vid servering.

Runt 1 kilo skinkstek
1 äpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
Marinad:
1 msk senap (gärna dijon)
1 msk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk soya
Sås:
Sky från steken
1 köttbuljongtärning till såsen
Peppar
Maizena
Lägg lergrytan i vatten och låt stå i 1 timme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär morötter, äpple och löken i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål.
Putsa köttet från hinnor och smörjin marinaden på köttet.
Lägg i lergrytan och lägg grönsakerna som du skurit i bitar runt om steken.
Sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt in en kötttermometer i bitens tjockaste del.
Ta ut steken när den kommit upp i 70 grader, då är den klar.
Låt köttet vila medan du gör såsen.
Häll av skyn från köttet ner i en kastrull. Tillsätt en skvätt grädde och ev lite mer fond.
Samt salt och peppar. Red av såsen med maizena.

500g köttfärs
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
1/2-1 dl chilisås
1-2dl buljong
1 st lök
2 tsk curry
salt, peppar
jordnötter
Tillbehör:
bananer
Stek köttfärs och krydda med salt, peppar.
Tillsätt lök och stek lite till, slå på buljong. Låt koka i ca 15-20 min.
Blanda en röra av creme fraiche, mjölk, salt, peppar, curry, jordnötter och chilisås.
Lägg kokt ris i form, bred över köttfärsen och smeta över röran.
Värm i ugn tills ytan fått fin färg. 200 grader

1 paket barilla bandspagetti
1 hel fläskfilé
Champinjoner
1 paket gratängost
2 påsar bearnaise sauce knorr
Koka spagettin och lägg upp i form.
Bryn fläskfilén (endast stekyta).
Stek svamp, häll över spagetti, strö över ost och bearnaise.
In i ugnen 20-25 min eller tills osten fått bra färg, 200 grader.

500g köttfärs 12%
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk socker
Blanda ströbröd, grädde och mjölk i en bunke.
Låt svälla 10 min.
Tillsätt köttfärs, salt, vitpeppar, socker och ägg.
Rör till en jämn smet.
Forma färsen till jämna bullar lägg på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader tills de är klara. ca 30 min beroende på hur stora de är.
Låt de sedan svalna och stek i smör för att få fin färg.

Pajdeg variant 1:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
Pajdeg variant 2:
150 g kesella (1%)
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
500 g köttfärs
1 köttbuljongtärning
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl vatten
8 st champinjoner
1 klick smör för stekning
150 g riven ost
3 dl créme fraiche
svartpeppar
Sallad och créme fraiche till servering.
Pajdeg variant 1:
Smält smöret och tillsätt mjölet rör i hop till grynig massa och tillsätt vattnet.
Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen för att stelna minst en kvart.
Håla sedan hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader.
Pajdeg variant 2:
Rör ihop alla ingredienser och tryck ut i en form. Håla hela botten med en gaffel för att undvika att bubblor bildas.
Förgrädda degen i 10 min på 200 grader.
Fyllningen:
Hacka löken fint och bryn i en stor panna. Tillsätt köttfäsen och stek den tills klar.
Hacka paprikan och lägg i stekpananna med köttfärsen.
Tillsätt köttbuljongstärningen och 1 dl vatten. Låt skjuda tills vatten försvunnit.
Skiva och stek champinjonerna i en separat stekpanna med smör.
Häll över champinjonerna till köttfärsen och tillsätt créme fraichen, rör om och låt bli varmt. Ej koka.
Häll sedan över röran på det förgrädde pajskalet och strö över osten.
In i ugnen 200 grader i nedre delen 30-40 min.
Servera pajen med en god sallad och créme fraiche.

250 g nötfärs
1 liten gul lök
130 g morötter
½ msk olivolja
1 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 ½ msk sweet chilisås
2 krm salt
svartpeppar
Deg:
25 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
½ dl mager kvarg
½ tsk salt
60 g rågmjöl (ca 1 dl)
300-350 g vetemjöl special (ca 5-6 dl)
ägg och lite vatten till pensling
1. Börja med köttfärsröran så den hinner svalna innan pirogerna ska fyllas: Skala och hacka lök. Riv morötterna grovt. Stek i olivolja tillsammans med färsen några minuter.
2. Rör i krossade tomater och puré. Låt puttra utan lock 10 minuter. Smaka av med sweet chili, salt och peppar.
3. Smula ner jästen i en bunke. Rör i lite av degvätskan tills jästen löst sig. Rör i resten, salt och kvarg. Tillsätt mjöl allteftersom och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite snabbt och kavla sedan ut den till en fyrkant där det får plats 12 rundlar med en diameter på 11 cm. Ta ut rundlar med ett glas eller skål. Lägg på ett par matskedar på varje rundel. Vik ihop till halvmånar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Degen som blev kvar runt om rundlarna kavlar du ut ännu en gång och så tar du ut 3-4 stycken rundlar till och gör likadant med dom.
5. Låt jäsa under bakduk 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
6. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten. Grädda mitt i ugnen 12 minuter. Servera med grönsaker.

500 g kassler/skinka
400 g bandpasta
2 paprikor valfri färg
2 dl frysta ärtor
2 msk vetemjöl
1-2 msk tomatpurè
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
2 dl riven ost
peppar/salt
torkad örtkrydda (oregano/basilika/dragon)
Koka pastan och låt den rinna av i durkslag.
Skär kassler och paprika i tärningar.
Stek det lätt i lite smör i stor panna.
Strö över mjöl, rör om och tillsätt tomatpurè, grädde och mjölk.
Låt det koka ihop lite och smaka av med peppar och valfri örtkrydda.
Rör ner 1 dl ost och blanda ihop med pastan.
Häll över i en ugnsform och strö över lite mer ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15-20 min.

400 g köttfärs
1 medelstor rå potatis
1 morot
1 gul lök
1 äpple
1 ägg
ev lite mjölk
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
kinesisk soja
flytande margarin
Skala och riv potatis och morot på den fina sidan.
Riv löken eller finhacka den och Grovriv äpplet och blanda med färsen.
Tillsätt ägg och kryddor och späd ev med lite mjölk och färsen är för fast.
Forma färsen till en avlång limpa i en ugnsform.
Pensla ett tunt lager soja över hela färsen och ringla över lite flytande margarin.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 min.
Servera med kokt potatis, gärna en enkel gräddsås och grönsaker.
Köttfärslimpan får en härlig yta genom att man penslar med soja innan gräddningen.

300-400 gram överbliven stek
2 morötter
6 potatisar av fast sort
1 palsternacka
1 msk timjan
1 rödlök
4 ägg
1 msk smör & rapsolja
salt och peppar
Tärna köttet och skala och skiva löken.
Skala och tärna potatisen, palsternackan och morötterna i små fina kuber.
Smält smöret med oljan i en stekpanna.
Råstek rotfrukterna på ganska hög värme i smör och olja tills de fått fin gyllene färg.
Sänk värmen och stek tills rotfrukterna känns mjuka. Salta och peppra.
Vänd i köttet och örterna, låt allt bli varmt. Servera med lök och rått eller stekt ägg.

500 g strimlat nötkött (innanlår, nötbog)
1 st gul lök
200 g champinjoner
ca 2 msk smör
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
2 tsk ljus fransk senap t.ex dijon
2.5 dl grädde
1 msk kalvfond
Skär köttet i 2 cm breda strimlor.
Hacka löken och lägg i kastrull tillsammans med köttet.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Täck med vatten tillsätt kalvfond och låt koka i ca 1 h eller tills köttet är mjukt.
Skär champinjonerna i skivor och stek dem.
Tillsätt tomatpuré och senap i kastrullen där nästan allt vatten nu är borta.
Häll på grädden och tillsätt mer kalvfond om det behövs.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Smaka av med salt.

500 g grytbitar av nöt
eller 500 g nötstek
eller 500 g fransyska
2 st gula lökar
2 dl vatten
1 st kalvbuljongtärning
2 msk soja
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl grädde
idealmjöl
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber.
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
Rör i soja och peppar.
Skala lökarna och skär i ringar.
Lägg löken och köttet i buljongen.
Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan.
Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört.
Rör om någon gång då och då.
Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört.
Det har hänt att jag kokat upp till 1,5 timmar.
När köttet är mört, rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Servera med en god sallad.

400g fläskfile
2 dl creme fraiche
1.5 msk Bong touch of taste kantarellfond
50g kantarellerm, konserverade eller frysta
10st körsbärstomater
1 msk timjan, grovhackad.
Skär fläskfilen i centimetertjocka skivor.
Krydda med salt och peppar.
Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
Vispa ihop creme fraiche och kantarellfond.
Slå över fläskfilen och kantarellerna
Rör om och låt småkoka några minuter
Blanda ner det halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
Servera med kokt potatis eller ungsbakad klyftpotatis.

800 gram putsad fläskfile
smör
2 paprikor ( gärna olika färger )
Såsen:
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. oxfond
2 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
paprikapulver
salt , peppar
2 tomater
Till gratinering:
2 dl ost
Ställ ugnen på 225 grader,
Tvätta och finhacka paprikan.
Lägg i en ugnssäkerform.
Skiva upp den putsade fläskfilen krydda med salt, peppar och lite paprikapulver och bryn den färdig i stekpannan.
Lägg den genomstekta filen över paprikan.
Värm upp en kastrull och rör ner ingredienserna till såsen och när den puttrat häller du över såsen över fläskfilen, skiva tomat och strö osten över.
Gratinera sedan i cirka 20 min eller tills lådan har fått en fin färg.
Servera sedan fläskfilelådan med ris och en god grönsallad

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche, sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost
Och ställ in formen i mitten på ugnen, och gratinera tills osten har smält och fått fin färg.