Alla recept med kyckling

Ingredienser

4st kycklingfileer

200g paprika färskost (1.5 paket)

1 liten burk soltorkade tomater

2.5 dl creme fraiche

peppar

salt

Tillagning

Mixa de soltorkade tomaterna med en stavmixer så det blir små bitar.

Rör i färskosten och blanda om.

Ta ca 2/3 av röran och använd den till att breda ut i och på filéerna.

Blanda ut den sista tredjedelen med en burk créme fraiche och ställ åt sidan (sås att äta kall till filéerna)

 

Skär en ficka i filéerna från sidan och bre ett lager av ost och tomatröran.

Fyll alla fyra filéerna och bred röran som är kvar ovan på.

Ställ in i ugnen ca 30 min tills kycklingen är 74 grader.

Servera med ris och den kalla såsen

 

Ingredienser

500 g Farfalle pasta

750 g kyckling

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250g färska champinjoner

2,5 dl lätt créme fraiche

1 tsk mortlad timjankrydda

1/2 tsk paprikakrydda

1 L kycklingbuljong (1 L vatten + kycklingbuljongtärning)

En förpackning färsk babyspenat (kan uteslutas)

salt

peppar

olivolja till stekning

 

Tillagning

Hacka kycklingen i kuber och stek gyllenbrun i en djup kastrull tills den är helt klart.

Ta ur kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.

Hacka lök och pressa vitlöken, lägg i kastrullen tillsammans med lite olja.

Låt svettas i några minuter utan att få färg. 

Tillsätt skivad svamp och 1 dl buljongvatten, samt timjan och paprika.

Stek ihop tills svampen är mjuk och fått lite färg.

Tillsätt all buljong och créme fraiche, låt koka upp och tillsätt pastan.

Rör om då och då så pastan inte fastnar ihop. 

Låt sjuda tills pastan är klar och såsen blivit krämig.

Rör i bladspenat och servera.

Tips! Om det lätt bränner i botten mot slutet så stäng av plattan när det börjar närma sig och låt pastan bli klar under lock

4 port
Ingredienser

3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
12 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2.5 msk olivolja
4 dl grötris
2.5 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g champinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesanost (kan uteslutas)
salt och nymalen svartpeppar

 

4 st kyckling filéer

Valfri krydda till kyckligen jag brukar använda en kryddmix.

Tillagning

Skala och finhacka löken och vitlöken.

Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg.

Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt.

Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning.

Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen.

Låt det koka sakta och rör ofta. 

Riset är färdigkokt efter ca 15-20 minuter.

Ta upp några riskorn och smaka.

Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd. 

 

Platta ut kyckling filéerna lite genom att snitta den tjocka delen. 

Krydda med valfri krydda och stek sedan på medelvärme tills saften som kommer ut är klar i färgen. 


Skiva svampen och stek den i smöret och krydda med salt och peppar.

Rör ner svampen i riset.

Tillsätt den rivna parmesansosten (kan uteslutas).

Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen.

Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

ca 6 port
Ingredienser

Pajdegen
5 dl vetemjöl
250 gram tärnat smör
1 tsk salt
4 msk kallt vatten

 

Fyllningen

4 st kycklingfileer
5 dl creme fraiche 34%
1 tsk sambal oelek

200g färska champinjoner
1 röd paprika
2 st charlottenlökar
1/2 – 1 dl Sweet Chilisås
salt

peppar
2-3 msk Maizena
Riven gratängost
  

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader

 

Knåda ihop ingredienserna till degen i en bunke och platta ut i en stor tårtform eller en rektangulär ugnsform.

Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.
Bryn kycklingen så att det inte finns någon rosa köttsaft kvar.

Skiva den färska svampen och stek vid sidan av. 

Hacka löken och paprikan och stek sedan den tillsammans med kycklingen. 

Tillsätt den stekta svampen och rör i creme fraichen, chilisåsen och sambal oelek.

Smaka av med salt  och peppar. Koka upp med ett par tre msk maizena. Låt sjuda i 10 – 15 minuter

Håla och botten av pajskalet och förgrädda i ugnen i 10 min.

Ta ut och fyll upp pajskalet och strö över den rivna osten.

Grädda sedan i ugnen i ca 20-30 min till osten fått fin färg. 

Ingredienser

4 st kyckling filéer

3 dl matlagningsgrädde

2.5 dl crème fraiche

3/4 dl soja

1 tsk sambal oelek

Tillagning

Dela kyckling filéerna i två delar tvärs över på mitten och lägg i en ugnsform.

Rör i hop grädde, crème fraiche, soja och sambal i en skåll och häll sedan över kycklingen.

Sätt in i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 50 min 

Ingredienser

4 st kyckling filéer

400g fryst wok klassic (Findus)

 

1 tsk chilipulver

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 burkar kokosmjölk

2 tsk röd curry pasta

2 dl jordnötter

1 msk söt soja

1 msk maizena redning.

 

Tillagning

1. Tärna klyckling filéerna i små bitar. 

2. Hacka lök och vitlök i mycket små bitar.

3. Hacka jordnötterna till en fin massa i matberedare. 

3. Stek löken och vitlöken så den får svettas.

4. Lägg i kycklingen och stek tills nästan helt klar. 

5. Medans kycklinge steker stek de frysta grönsakerna i en egen panna.

5. När kycklingen är klar, häll på kokosmjölken och tillsätt den röda curryn, chilin samt sojan.

6. Tillsätt de färdigstekta grönsakerna och jordnötspulvret.

7. Låt sjuda några minuter och red av med maizena.

 

Ingredienser

1 grillad kyckling

2 st paprikor

ca 7 färska champinjoner

1 påse riven mozzarella

ca 0.5 kg spagetti.

 

Såsen

50g smält smör

1 1/2 msk mjöl

2 tsk paprikapulver

2 tsk curry

2 dl matlagningsgrädde

1 kycklingbuljongtärning

3 dl vatten

salt, peppar

Tillagning

Koka spagettin och lägg i en stor ungsform.

Rensa ut köttet från kycklingen.

Hacka paprikorna.

Hacka och stek champinjonerna.

Blanda sedan kyckling, paprika och svamp med spagettin i formen.

 

Smält smöret i en panna.

Tillsätt mjölet och rör om tills helt löst.

Tillsätt sedan resterande ingredienser för såsen och låt skjuda upp. 

Smaka av med salt och peppar. 

 

Häll sedan såsen över pastan och strö över riven ost.

In i ugnen på 175 grader tills den fått fin färg ca 20 min.

Ingredienser

1 grillad kyckling

2 paprikor

3 tomater

Sallad ca 1 kruka

0.4 kg spagetti

 

Såsen

1 dl majonäs

1 dl creme fraiche

1/2 dl chilisås

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk grönsakskrydda

Tillagning

Bryt av spagettin och koka den klar. 

Skölj av med kallt vatten så den inte klibbar ihop samt blir sval.

Lägg i en stor bunke.

Rensa ut allt kött på kyckligen och lägg i en stor bunke.

Hacka paprikorna, tomaterna och sallad i bitar och strö över kycklingen.

 

Rör ihop alla ingredienser för såsen och häll över spagettiröran. 

Blanda väl och förvara i kylskåpet till servering. 

 

4 st
Ingredienser

4 st sötpotatis(ar)
2 st kycklingfilé(er)
1 dl kikärtor, kokta
2 dl crème fraiche
1 påse färsk bladspenat, en näve

 

extra tillägg i röran om man vill

1 gul lök

1 paprika

 

Tillagning

Rosta kikärtorna och ugnsbaka potatisen:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär potatisen mitt itu på längden.
3. Blanda olja med salt och svartpeppar efter smak.
4. Pensla potatisarna med oljan, även skalet.
5. Skölj kikärtorna med kallt vatten och häll sedan på en plåt med bakplåtspapper.
6. Ringla över olja över kikärtorna och strö över paprikapulver (fungerar även med chilipulver om man har det hemma).
7. Rosta kikärtorna tillsammans med potatishalvorna i ca. 25 - 30 minuter.

 

Kycklingröran:

1. Skär kycklingen i små bitar.
2. Stek sedan på medelhög värme tills den är genomstekt.
3. Blanda créme fraiche, salt och svartpeppar i en bunke.
4. Blanda ner den stekta kycklingen i bunken och tillsätt spenaten.

Ev. hacka och stek löken samt paprikan, rör ner i kycklingröran.

 

Garnering:

1. Gröp ur mitten av potatishalvorna och tillsätt kycklingröran.
2. Toppa med de rostade kikärtorna och lite hackad spenat.

4 burgare
Ingredienser

4 st hamburgebröd (Max egna är godast)

2 st kyckling filéer

4 blad crisp sallad

1 röd lök

1 grönt äpple

Vitlökssmör

 

Marinad, KajP honung brukar jag använda.

Vitlöksdressing eller aioli på tub

 

Tillagning

Skär kycklingen i fyra tunna skivor och lägg i marinad, om den får ligga en dag blir den extra god men snabbmarinad på en timme går bra med.
Stek kycklingen på medelvärme tills helt genomstekt.
Skiva löken och bryn tillsammans med lite smör tills helt mjuk.
Häll på en deceliter vatten och låt koka bort. Ställ åt sidan.
Bred vitlökssmör på hamburgebröden och stek sedan på medelvärme.
Servera genast med sallad, skivat äpple och vitlöksdressing.

6 port
Ingredienser

500 g pasta
4st kycklingfiléer
2,5 dl crèam fraiché
1 liten burk soltorkade tomater
I paket crèam bonjour soltorkadtomat
Färsk babyspenat
Salt, peppar, krydda efter smak

Tillagning

Sätt på vatten och koka pastan.
Skiva kycklingen i tunna skivor
Stek och krydda kycklingen efter smak.
Lägg soltorkade tomater och crèam fraiche i en skål. Mixa med stavmixer till en fin röra. Rör därefter ner crèam bonjour i röran.
Blanda röran med den varma färdigkokta pastan. Rör ner kyckling och babyspenat. 
Servera och njut :)

Ingredienser

600 g  kycklinglårfilé

2 dl  rismjöl

1 tsk  bakpulver

0,5 tsk  salt

1,5 dl  vatten

1  äggvita

2 dl  neutral rapsolja, till stekning

 

Sötsur sås:
4 msk socker

4 msk ketchup

4 msk äppelcidervinäger

2,5 dl vatten

1.5 tsk soja, Kikkoman

1 tsk salt

2.5 tsk potatismjöl utrört i vatten

Tillagning

Blanda alla ingredienser utom potatismjölet i en kastrull.

Koka upp och rör så att allt blandar sig.

Ta kastrullen från plattan och blanda i lite potatismjöl utrört i vatten. Såsen ska inte koka mer utan bara bli varm.

 

Skär kycklingen i ca 2x3 cm bitar.

Blanda rismjöl, bakpulver, salt och vatten till en jämn smet.

Vispa äggvitan till skum och vänd ner i smeten.

Blanda ner kycklingbitarna i smeten.

Hetta upp en djup stekpanna med ca 3 cm olja i botten.

Oljan ska vara 180 grader, om man lägger i en bit bröd ska den bli gyllene och frasig på en minut.

Stek kycklingbitarna i oljan, lite i taget så oljan inte kyls ner, då kokar kycklingen istället för att stekas.

Låt kycklingen bli gyllene och frasig, lägg sedan på dubbelvikt hushållspapper att rinna av.

Ingredienser

2 grillade kycklingar
3 bananer
5-10 Champinjoner
5 dl matlagningsgrädde

1 dl mjölk
1 dl chilisås

1 msk maizena redning ljus

Salt och peppar efter smak.
Jordnötter

Tillagning

Rensa kycklingen, lägg i form.

Skiva bananer över och blanda i stekta champinjoner.

Strö över jordnötter.
Värm matlagningsgrädden och mjölken i en kastrull, tillsätt chilisåsen samt maizena.

Salta och peppra efter smak, låt sjuda tills den tjocknar. 

Brev över kycklingen.

In i ugn 20-30 min 200 grader.

Ingredienser

3 kyckling filér
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
5 st färska champinjoner

 

Deg:

75g smör
2 dl vetemjöl
3/4 kvarg
2 msk vatten
 

Fyllning:

3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2msk johnyssenap
1 dl riven västerbottenost
1/2 dl torkad dragon
1/2 tsk salt
peppar

Ost till garnering

Tillagning

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.

Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.

Stek kyckling, fräs svampen och paprikan.

Stek löken.

Rör ihop allt och lägg i pajskalet.

Häll över röran och grädda i ugn 200 grader 35 min.

Ingredienser

400 g kycklingfiléer

300 g champinjoner

Smör

2 1⁄2 dl matlagningsgrädde

1 st hönsbuljongtärning

2 msk senap

2 st pressade vitlöksklyftor

1 tsk timjan

2 krm svartpeppar

färsk persilja till garnering

Tillagning

Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör.

Tillsätt grädde, buljong, senap och vitlök.

Låt koka ca 5 min.

Smaka av med timjan och svartpeppar.

Strö över persilja.

 

Servera med ris.

Ingredienser

1 kg kycklingfilé

3 msk japansk soja (Kikkoman) 
2 tsk bakpulver 
1 msk majsstärkelse 

1 msk farinsocker eller strösocker
Salt & peppar

 

1 röd paprika
1 gul paprika
1 zuchini

1 rödlök
1 zucchini

Olja till stekning


Sötsur sås:

1 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk majsstärkelse
1 kycklingbuljongtärning (löses upp i 1,5 dl kokhettvatten)
1 vitlöksklyfta, pressad 
2 msk farinsocker eller strösocker  

Tillagning

Skär kycklingen i tunna strimlor.

Marinera med farinsocker, soja, majsstärkelse, bakpulver, salt och peppar. 
Skala och skär löken i smala klyftor, skär paprikan och zucchinin i bitar.

Ställ åt sidan.
Lös upp buljongtärningen i 1,5 dl kokt vatten.

Blanda samtliga ingredienserna till såsen i en skål.


Hetta upp en stekpanna eller wok med oljan och stek kycklingen på hög värmen, kycklingen ska stekas helt genomstekt. 

Lägg kycklingen på en tallrik. Ställ åt sidan. 
Fräs lök, zucchinin och paprika i samma stekpanna, fräs en stund tills de fått lite yta men inte för länge så de blir mjuka. 
Vänd tillbaka kycklingen och häll över såsen, låt puttra på hög värmen tills såsen tjocknat något.
Servera med jasminris.

Ingredienser

250 gram kycklingfilé

3 dl ris, gärna basmatiris eller jasminris

2 st vitlöksklyftor

1-2 msk kinesisk soja

2 tsk strösocker

1/4 tsk vitpeppar

6 st körsbärstomater

1 knippe salladslök

250 gram gröna ärtor

3 st ägg, uppvispade

salt och peppar 

gurka, lime och japansk soja till servering 

Tillagning

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Koka ärtorna. 

Strimla kycklingen och hacka vitlöken fint.

Stek kycklingen och vitlök i en stekpanna/wokpanna i lite olja.

Rör ihop soja, socker och vitpeppar i en skål.

Tillsätt det kokta riset och sojaröran i kycklingen.

Blanda väl. Låt fräsa ihop några minuter.

Tillsätt kokta ärtor, strimlad salladslök och tomaterna.

Låt det bli varmt.

Hetta upp en stekpanna vid sidan om och stek dom uppvispade äggen i lite smör.

Salta och hacka sönder dom till småbitar.

Blanda äggen med det andra och servera med skivad gurka, lime och japansk soja.

4 port
Ingredienser

4 kycklingbröstfiléer

4 st parma/prescuitto skivor

200g färskost med soltorkade tomater eller paprika



Rotsakspuré
400 g palsternacka
400 g fast potatis
200 g morot
4 dl grädde
2 tsk salt

 

Sås:

2,5 dl matlagningsgrädde

1/2 burk soltorkade tomater

1/2 grönsaksbuljongtärning

Maizenaredning

salt & peppar

Tillagning

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
Lägg dem tillsammans med grädden och salt i en kastrull.

Låt sjuda under lock tills rotfrukterna mjuknat, prova med sticka.

Mixa till en puré med en stavmixer. Skär kycklingfiléerna i breda skivor.

 

Skär upp ett snitt i filérna så det blir så breda som möjligt.

Lägg en sträng av färskosten i mitten och rulla sedan ihop.

Fäst en parmaskiva runt filérna och lägg i ugnssäker form.
Sätt in i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills kycklingen är klar innuti.

 

Rör ihop alla ingredienser till såsen och tillsätt maizena för att få den lagom tjock, låt sjuda.

 

Lägg upp purén och kycklingfiléerna garnera med finhackade persilja.

Ingredienser

500 g tagliatelle
400 g kycklingfilé
salt
malen torkad ingefära
1 röd paprika
1 gul paprika
200 g färska champinjoner
1 kruka färsk basilika
2 klyftor vitlök
2 dl vitt vin
3 dl grädde
200 g Philadelphia-ost
1 msk potatismjöl
salt
vitpeppar

Tillagning

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Den ska vara al dente.
Skär kycklingfiléerna i centimeterstora bitar.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Lägg i kycklingen och dofta över salt och ingefära. Bryn kycklingen och lägg den sedan i en stor gryta.

Ansa och strimla paprikorna fint. Fräs dem i lite olivolja i stekpannan under omrörning så den blir mjuk utan att få färg. Lägg över i grytan.
Ansa champinjonerna och avlägsna fot och skinn, endast hattarna ska användas. Skiva tunt och tillsätt till grytan. Repa bladen från basilikan, spara några toppar till garnering. Hacka basilikan grovt och tillsätt till grytan.

Pressa vitlöken över och tillsätt vitt vin och grädde. Rör om och koka upp. Låt sjuda 5 minuter. Rör ner Philadelphia-osten och tillsätt potatismjölet utrört i lite kallt vatten under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillsätt pastan och blanda väl.  Lägg upp på tallrikar och garnera med basilikatoppar. Servera.