Alla recept med soppor

4 st potatis
2 st purjolök
1 tsk rosmarin
1⁄2 tsk dragon
2 tsk körvel
2 st grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
5 dl mjölk
2 dl lätt crème fraiche
1 dl finhackad färsk persilja
salt och peppar
Variation: Byt ut hälften av potatisen mot 2 morötter.
Skala och skiva potatisen.
Strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i smör i en kastrull.
Tillsätt potatis, rosmarin, dragon, körvel, buljongtärningar och vatten.
Låt soppan koka ca 15 min.
Vispa eller mixa sönder grönsakerna.
Häll i mjölken och hälften av crème fraichen.
Låt soppan koka upp.
Strö över persiljan och smaksätt med salt och peppar.
Servera soppan med bröd, en klick crème fraiche och gärna färska örter.

1 burk passerade tomater (Mutti)
1 st buljongtärning
1 st gul lök
1 vitlöksklyftor
2.5 dl vatten
0.5 dl grädde
10 blad basilika
Salt peppar
Fetaostkräm
Blanda fetaost och yoghurt till en tjock konsistens. Hacka i lite basilika.
Fräs lök och vitlök och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Låt koka på medelvärme.
Smaka av med salt och peppar.
Mixa soppan till en slät konsistens.
Servera med festaostkräm och rostad brödskiva.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
2 stjälkar selleri
Smör/olja att steka i
300 g kycklingfilé
3 dl vitt vin (matlagningsvin funkar bra)
6 dl kycklingbuljong (vatten + buljong/fond)
1 1/2 msk dragon
2 dl grädde
2 tsk vitvinsvinäger
Salt, vitpeppar
Hacka löken och vitlöken.
Strimla purjolöken och sellerin.
Fräs all lök i en stor kastrull ca 5 min.
Tärna under tiden kycklingen.
Låt den och sellerin fräsa med löken någon minut innan du tillsätter vin, buljong och dragon.
Koka 10 min.
Kontrollera att kycklingen är färdig.
Häll på grädde och koka upp igen.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.

2 rödlökar
Olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 liten zucchini
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 burk passerade tomater
5 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
Salt, peppar
Till servering:
Basilikaolja (färsk basilika ihopmixad med olivolja)
Smörgås
Hacka löken och fräs den i olja medan du pressar vitlök och hackar paprika och zucchini. Lägg ner grönsakerna efterhand och låt dem fräsa med löken. När löken är riktigt mjuk, tillsätt timjan, basilika, passerade tomater och buljong. Låt koka 10 min. Smaka av.

1 gul lök, skalad och skivad
8 stora morötter, skalade och skivade
2-3 lagerblad
1 msk margarin alternativt smör
8 dl vatten
2 buljongtärningar
salt och peppar
Lägg lök och morötter med lagerbladen i en stor gryta.
Bryner lite lätt innan jag slår på vatten och låter det koka i 20 minuter med buljongtärningarna.
Ta mixern eller matberedaren och kör tills man får en slät puré.
Godast blir den att mixa med lagerbergsbladen kvar i.
Salta, peppra och servera, gärna med en ostmacka till.

300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde
salt och peppar
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen.
Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden.
Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät.
Smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.
Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.

300 gram grön sparris, färsk
1 st gul lök(ar), finhackad
5 dl vatten
1 st kycklingbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde
0,5 dl vitt vin, torrt
smör
salt och peppar
1. Skala, skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten (det går att byta ut mot burksparris). Häll av vattnet och spara gärna lite av sparrisspadet till att blanda ut buljongen med istället för vatten.
2. Fräs sparrisen och löken i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, vitt vin och grädde. Låt koka i cirka 10 - 15 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker för att få bort den sträva smaken. Mixa soppan i en matberedare eller glasmixer.
4. Sila soppan för att få den riktigt slät.
Servera med bröd och en klick créme fraiche.