Alla recept med soppor

Ingredienser

4 st potatis

2 st purjolök

1 tsk rosmarin

1⁄2 tsk dragon

2 tsk körvel

2 st grönsaksbuljongtärningar

5 dl vatten

5 dl mjölk

2 dl lätt crème fraiche

1 dl finhackad färsk persilja

salt och peppar

 

Variation: Byt ut hälften av potatisen mot 2 morötter.

Tillagning

Skala och skiva potatisen.

Strimla purjolöken.

Fräs purjolöken i smör i en kastrull.

Tillsätt potatis, rosmarin, dragon, körvel, buljongtärningar och vatten.

Låt soppan koka ca 15 min.

Vispa eller mixa sönder grönsakerna.

Häll i mjölken och hälften av crème fraichen.

Låt soppan koka upp.

Strö över persiljan och smaksätt med salt och peppar.

Servera soppan med bröd, en klick crème fraiche och gärna färska örter.

Ingredienser

1 burk passerade tomater (Mutti)

1 st buljongtärning

1 st gul lök

1 vitlöksklyftor

2.5 dl vatten

0.5 dl grädde

10 blad basilika

Salt peppar

 

Fetaostkräm

Blanda fetaost och yoghurt till en tjock konsistens. Hacka i lite basilika.

Tillagning

Fräs lök och vitlök och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Låt koka på medelvärme.

Smaka av med salt och peppar.

Mixa soppan till en slät konsistens.

Servera med festaostkräm och rostad brödskiva.

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
2 stjälkar selleri
Smör/olja att steka i
300 g kycklingfilé
3 dl vitt vin (matlagningsvin funkar bra)
6 dl kycklingbuljong (vatten + buljong/fond)
1 1/2 msk dragon
2 dl grädde
2 tsk vitvinsvinäger
Salt, vitpeppar

Tillagning

Hacka löken och vitlöken.

Strimla purjolöken och sellerin.

Fräs all lök i en stor kastrull ca 5 min.

Tärna under tiden kycklingen.

Låt den och sellerin fräsa med löken någon minut innan du tillsätter vin, buljong och dragon.

Koka 10 min.

Kontrollera att kycklingen är färdig.

Häll på grädde och koka upp igen.

Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Ingredienser

2 rödlökar
Olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 liten zucchini
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 burk passerade tomater
5 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
Salt, peppar

 

Till servering:

Basilikaolja (färsk basilika ihopmixad med olivolja)
Smörgås

Tillagning

Hacka löken och fräs den i olja medan du pressar vitlök och hackar paprika och zucchini. Lägg ner grönsakerna efterhand och låt dem fräsa med löken. När löken är riktigt mjuk, tillsätt timjan, basilika, passerade tomater och buljong. Låt koka 10 min. Smaka av.

4 port
Ingredienser

1 gul lök, skalad och skivad

8 stora morötter, skalade och skivade

2-3 lagerblad

1 msk margarin alternativt smör

8 dl vatten

2 buljongtärningar

salt och peppar

Tillagning

Lägg lök och morötter med lagerbladen i en stor gryta.

Bryner lite lätt innan jag slår på vatten och låter det koka i 20 minuter med buljongtärningarna.

Ta mixern eller matberedaren och kör tills man får en slät puré.

Godast blir den att mixa med lagerbergsbladen kvar i.

Salta, peppra och servera, gärna med en ostmacka till.

Ingredienser

300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde

salt och peppar

Tillagning

Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen.

Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden.

Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät.

Smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.

Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.

Ingredienser

3 kycklingbröstfiléer (ca 800 g)
300 g färska champinjoner
250 g färsk grön sparris
1 gul lök
1 gul paprika
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
3-4 dl vatten
2 kycklignbuljongtärningar
1/2 - 1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
5 dl grädde
1-2 msk potatismjöl
olivolja till stekning

Tillagning

Ta bort den nedersta delen samt toppen på sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.  Lägg sparrisbitarna i lättsaltat vatten, koka upp och låt sjuda tills sparrisen är mjuk, cirka 10 minuter. Prova med sticka.  Sila av sparrisen och ställ den åt sidan.

Skär kycklingfiléerna i 2 centimeter stora tärningar. Bryn kycklingen i olivolja. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper. Ansa champinjonerna och ta bort stammar och skinn. Skiva champinjonerna tunt. Fräs champinjonerna i olivolja någon minut så de får lite färg. Låt champinjonerna rinna av på hushållspapper.
Skala och strimla löken. Ansa vitlöken och tryck till den med bredsidan av en kniv. Ta bort kärnhuset på paprikan och strimla den. Fräs löken, vitlöken och paprikan i olivolja under omrörning så de blir mjuka utan att få färg. Lägg över i en gryta.

Hacka basilikan grovt och lägg i grytan, spara några toppar till garnering.
Riv ingefäran direkt ner i grytan, tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärningar.
Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter under lock. Tag av från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan tills allt är sammanmixat. Det ska bli en slät sky utan bitar.

Tillsätt sparrisen, kycklingen, champinjonerna och grädden. Rör om väl och låt det hela få ett snabbt uppkok.Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt i grytan under omrörning. Blir soppan för tjock späd med lite mjölk eller grädde.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och en god ost.

8-10 port
Ingredienser

kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
rotselleri ca 400 g
sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl Oatly iMat
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss

Tillagning

Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.

Ta av från värmen. Tillsätt iMat, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa. För en tunnare soppa tillsätt lite vatten eller Oatly Havredryck.

Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.

Ingredienser

300 gram  grön sparris, färsk
1 st  gul lök(ar), finhackad
5 dl  vatten
1 st  kycklingbuljongtärning
3 dl  matlagningsgrädde
0,5 dl  vitt vin, torrt

smör
salt och peppar

Tillagning

1. Skala, skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten (det går att byta ut mot burksparris). Häll av vattnet och spara gärna lite av sparrisspadet till att blanda ut buljongen med istället för vatten.

2. Fräs sparrisen och löken i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, vitt vin och grädde. Låt koka i cirka 10 - 15 minuter.

3. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker för att få bort den sträva smaken. Mixa soppan i en matberedare eller glasmixer.

4. Sila soppan för att få den riktigt slät.

 

Servera med bröd och en klick créme fraiche.