Alla recept med tillbehör

7 dl havregryn
3 dl dinkelgryn
1 dl riven kokos
1/2 dl honung
1 dl rapsolja
1,5 dl äppeljuice
3 msk kakao
1 dl torkade dadlar
1 dl torkade hallon
Värm ugnen till 150 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)
Blanda gryn och kokos i en bunke.
Ta fram en liten kastrull och häll i olja, äppeljuice och vatten.
Värm på svagvärme tills ljummet så det blandar sig bättre. (Obs får ej bli hett)
Häll blandningen i bunken över grynen och rör om så det blandar sig väl.
Dela sedan på röran i två bunkar.
Tillsätt kakaon i den ena bunken och rör om så kakaon fastnar väl på allt.
Vänd sedan tillbaka kakaoblandingen till den oblandade röran och rör om försiktigt tills du fått en fin blandning.
Bred sedan ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Rör om med 10 minuters mellanrum.
Tag ut och låt svalna på plåten så det crunchar till sig.
Väl svalnat blanda i torkade dadlar och torkade hallon.
Njut!

2.5 dl creme fracihe
3 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
0.5 msk balsamico ( den krämiga varainten)
Svartpeppar efter smak ( 20-30 vred )
0.5 msk Maizena redning brun
Rör ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt sjuda och red at med lite maizena brun.
Klar att servera

4 dl mjölk
3 msk strösocker
4 msk maizena
4 st äggulor
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull.
Tillsätt äggulorna.
Rör till en jämn smet.
Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin.
Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.
(OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)
Rör i vaniljstång och vaniljsocker.
Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.
Räcker till ett lager tårtbotten.

3 dl grädde
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
2 st morötter
1 st palsternacka
3 st potatisar
1 st bit rotselleri
0.5 st purjolök
1 tsk timjan
1/2 - 1 msk fransk senap
2-3 dl riven västerbottenost
Värm ugnen till 220 grader.
Skala och riv rotfrukterna grovt.
Koka upp grädden med pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg i de rivning rotfrukterna och låt koka på svag värme ca 15 min.
Rör om försiktigt då och då så det inte fastnar i botten.
Lägg i ost och senap (spara lite ost till garnering) och låt koka i ca 5 min till.
Smaka av och häll upp i små smorda formar eller en stor gratängform, lägg resten av osten överst
Grädda i ugnen på 220 grader i ca 15 min.
Låt vila i 10 min före servering och garnera med en kvist färsk timjan.

600 g mandelpotatis
175 g grovriven västerbottenost (spara lite till gratineringen)
1 smördegsrulle
1 uppvispat ägg
175 g champinjoner
1 vitlöksklyfta, pressad
Smör eller margarin till stekning
Salt
Peppar
Hacka svampen och stek i fettet. Blanda i den pressade vitlöken. Salta och peppra.
Låt det svalna något
Koka potatisen och pressa den. Låt den svalna något
Blanda i den rivna osten och svampröran.
Fördela potatisblandningen som en sträng på den utrullade smördegen.
Rulla ihop och pensla skarven med uppvispat ägg.
Dela rullen i åtta bitar och ställ dem på bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite ost.
Hit kan allt förberedas.
Gratinera i 250 grader i 15-17 minuter

2 äggulor
1 dl ananasspad
200g äkta majonnäs
1 burk ärter och morötter (400g)
4 msk krossad ananas
1 äpple (rört royal gala)
2 st tomater
1/2 ask gröna vindruvor
Sjud äggulorna med ananasspadet till blandningen tjocknat.
(Obs tar mer än 10min innan det tjocknar)
Låt kallna
Rör ned majonnäsen.
Häll bort spadet från burkgrönsakerna och skiva morötterna om de är hela.
Rör försiktigt i dem i majonäsblandningen.
Låt ananasen rinna av väl och rör ned den tillsammans med bitar av druvor, äpple och tomat efter smak.

Champinjoner
Färskost vitlök & örter
Rensa champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll upp med en god färskost, och pensla med lite olivolja på baksidan, lägg i en form och ställ in i ugn i 225 grader, i några minuter. Osten ska bara smälta – serveras genast.