Alla recept med tillbehör

Ingredienser

2.5 dl creme fracihe
3 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
0.5 msk balsamico ( den krämiga varainten)

Svartpeppar efter smak ( 20-30 vred )

0.5 msk Maizena redning brun

Tillagning

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull.

Låt sjuda och red at med lite maizena brun.

Klar att servera

Ingredienser

10 färska champinjoner

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

4 dl basmatiris

1 st grönsaksbuljonstärning

8 dl vatten till riset. 

Grönt till garnering, ex grön lök eller purjo.

 

Tillagning

 

1. Hacka champinjnonerna i halva skivor. 

2. Stek hälften av champinjonerna i smör och lägg åt sidan.

3. Stek lök och vitlök och lägg sedan i resten av de ostekta champinjonerna och låt steka tillsammans.

4. Tillsätt sedan buljongtärningen med lite av risvattnet låt puttra lite.

5. Tillsätt ris och resten av vattnet. Låt sjuda på lågvärme tills riset är klart ca 15min.

6. Rör i de smörstekta champinjonerna och låt dem värmas på med riset i ca 5 min.

7. Strö över eventuell garnering som grönlök eller purjolök.

Klart att servera :)

Ingredienser

4 dl mjölk
3 msk strösocker

4 msk maizena

4 st äggulor
1 vaniljstång

1 tsk vaniljsocker

Tillagning

Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull.

Tillsätt äggulorna.

Rör till en jämn smet.

Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin.

Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.

(OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)

 

Rör i vaniljstång och vaniljsocker.

Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.

 

Räcker till ett lager tårtbotten.

Ingredienser

3 dl grädde

1 klyfta vitlök

1 tsk salt

2 st morötter

1 st palsternacka

3 st potatisar

1 st bit rotselleri

0.5 st purjolök

1 tsk timjan

1/2 - 1 msk fransk senap

2-3 dl riven västerbottenost

Tillagning

Värm ugnen till 220 grader.

 

Skala och riv rotfrukterna grovt.
Koka upp grädden med pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg i de rivning rotfrukterna och låt koka på svag värme ca 15 min.
Rör om försiktigt då och då så det inte fastnar i botten.

 

Lägg i ost och senap (spara lite ost till garnering) och låt koka i ca 5 min till.

Smaka av och häll upp i små smorda formar eller en stor gratängform, lägg resten av osten överst

Grädda i ugnen på 220 grader i ca 15 min.

 

Låt vila i 10 min före servering och garnera med en kvist färsk timjan.

Ingredienser

600 g mandelpotatis
175 g grovriven västerbottenost (spara lite till gratineringen)
1 smördegsrulle
1 uppvispat ägg

175 g champinjoner
1 vitlöksklyfta, pressad
Smör eller margarin till stekning
Salt
Peppar

Tillagning

Hacka svampen och stek i fettet. Blanda i den pressade vitlöken. Salta och peppra.

Låt det svalna något

 

Koka potatisen och pressa den. Låt den svalna något

Blanda i den rivna osten och svampröran.

 

Fördela potatisblandningen som en sträng på den utrullade smördegen.

Rulla ihop och pensla skarven med uppvispat ägg.

Dela rullen i åtta bitar och ställ dem på bakplåtspapper.

Pensla med uppvispat ägg och strö på lite ost.

 

Hit kan allt förberedas.

Gratinera i 250 grader i 15-17 minuter

Ingredienser

2 äggulor

1 dl ananasspad

200g äkta majonnäs

1 burk ärter och morötter

4 msk krossad ananas, vindruvor, äpple och tomat.

Tillagning

Sjud äggulorna med ananasspadet till blandningen tjocknat.

Låt kallna

Rör ned majonnäsen. 

Häll bort spadet från burkgrönsakerna och rör försiktigt i dem i majonäsblandningen.

Låt ananasen rinna av väl och rör ned den tillsammans med bitar av druvor, äpple och tomat efter smak.

 

Ingredienser

Champinjoner

Färskost vitlök & örter

Tillagning

Rensa champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll upp med en god färskost, och pensla med lite olivolja på baksidan, lägg i en form och ställ in i ugn i 225 grader, i några minuter. Osten ska bara smälta – serveras genast.