Alla recept med vegetariskt

Ingredienser

400 g pasta

500 g shitake, portabella, trattkantareller eller kastanjechampinjoner

3 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1 dl torrt vitt vin

1 tärning svampbuljong

150g mascarpone

Ett knippe sparris

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Skala och hacka sparrisen.

Lägg i kastrull och koka tills den är mjuk.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Skär svamparna i bitar.

Fräs tills vätskan från svampen kokat bort.

Ta upp och lägg åt sidan.

Stek vitlök och schalottenlöken.

Häll i vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.

Tillsätt fond och 1 dl vatten.

Lägg i den mjuka sparrisen och låt småkoka några minuter.

Rör ner mascarponen och svampen peppra lite lätt.

Blanda pastan med såsen och strö över lite persilja och servera.

Ingredienser

Pajdeg:

1.5 dl vetemjöl

1.5 dl grahamsmjöl eller vetemjöl

125 g smör

0.5 msk vatten

 

Fyllning:

3 st ägg

0.5 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl grädde (valfri fetthalt) eller 3 dl turkisk yoghurt

150 g västerbottenost eller en annan lagrad ost

Tillagning

Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret och skär i kuber, låt det bli rumstemp, häll på vattnet arbeta i hop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen ca 5 minuter. Ta en gaffel och tryck hål i botten med. Pensla med ägg och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

 

Pajfyllningen:

Gör under tiden pajfyllningen. Vispa lätt äggen med salt och peppar. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet. Riv osten och blanda ner den. (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.) Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.

Ingredienser

750 g potatis

4 - 5 morötter

3 rödlökar

400 g halloumiost

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt (gärna gourmetsalt)

1 krm svartpeppar

1 tsk timjan

sallad

 

Sås

1/2 dl ajvar relish

1 dl lätt crème fraiche

Tillagning

Sätt ugnen på 225°C.
Tvätta potatisen och skär den i klyftor.

Skala och skär morötterna i bitar.

Skala och skär löken i klyftor.
Lägg potatisen, morötterna och löken på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Lägg osten bredvid grönsakerna och stek ytterligare ca 10 minuter.
Rör ihop olja, vinäger, vitlök, salt, peppar och timjan i en stor skål.

Lägg i salladen och de ugnsstekta grönsakerna och blanda runt.

Lägg på osten.

Servera med såsen.

Ingredienser

1 zucchini
1 gul lök
3 morötter
champinjoner
10 halvor körsbärstomater
fetaost
salt
peppar
färsk persilja
dragon
100 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl riven ost

Creame fraiche
Ajvar relish

Tillagning

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.

Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.

Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylen i ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek löken, stek champinjonerna, Skär zucchinin i bitar, riv moroten och stek en stund sedan koka dem i några min.

Skär ner tomaterna i småbitar och ha i dem i stekpannan, krydda med salt och peppar. Låt detta puttra en stund.

Tillsätt hackad persilja och eventuellt fetaost.

Vispa ihop philadelphiaost, ägg och mjölk.

Fyll pajskalet med de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över.

Strö över osten. Grädda i ca 30 min.

Servera med sås på creme fraiche och ajvar.

Ingredienser

3 dl bulgur eller annat gryn
1 rödlök
2 morötter
1 zucchini
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1/2 tsk timjan
1 msk balsamvinäger
2 förp halloumiost (à 150 g)
1/2 gurka
250 g kvarg (10 %)
1 vitlöksklyfta
rivet skal och presad saft av1/2 citron
65 g god sallad

Tillagning

Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen.
Skala lök och morötter, strimla löken och slanta morötterna. Tärna zucchinin.
Stek lök, morötter och zucchini i hälften av olivoljan. Krydda med salt och peppar.
Blanda de stekta grönsakerna med bulgur, timjan och balsamvinäger.
Tärna halloumin och stek den frasig i resten av olivoljan i stekpannan. Vänd ner i den ljumma bulgursalladen.
Grovriv gurkan och krama ur vätskan.
Blanda gurkan med kvarg, skalad och fi nriven vitlök, citronskal och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Vänd ner rucolan i bulgursalladen och servera med citrusröran.

Ingredienser

Tomatsås

1 schalottenlök och en gul lök
1 klyfta  vitlök
1 msk olivolja
1 zucchini
Champinjoner
Paprika
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
Soltorkade tomater

 

Ostsås

7dl mjölk
0.5 dl riven västerbotten
1 dl riven mozzarella
3 msk mjöl
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 225ºC.

Skala och skiva eller hacka lök och vitlök.

Fräs löken i oljan.

Stek champinjonerna.

Stek och koka zucchinin och paprika.

Tillsätt tomaterna och socker.

Låt det koka ihop 5-10 minuter.

Koka ihop ostsåsen.

Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form.

Varva plattorna med tomat- och ostsås.

Spara lite av den vita såsen och bred över.

Strö gärna på lite riven mozzarella

Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera lasagnen med en blandad sallad och ruccola.

Ingredienser

280 g penne pasta
1 1/2 msk grönsaksfond
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 zucchini
250 g champinjoner
1 stor/2 små röda paprikor
salt, svartpeppar

 

Gratängsås:

1 dl mjölk
2 1/2 tsk torkad oregano
1 msk chilisås
1/2 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpurè
1/2 krm cayennepeppar
3/4 dl chunky salsa, ekologisk
1 burk (200 g) crème fraiche, 34%
2 dl riven västerbottensost

Tillagning

Skala och hacka den gula löken.

Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt.

Stek löken och Skiva zucchinin och koka den.

Champinjonerna ansas och skivas.

Paprikan strimlas. Fräs tills allt är mjukt. Salta och peppra.

Vispa ihop alla ingredienser till gratängsåsen och blanda ner i traktörpannan.

Låt småkoka under lock tills pastan är färdigkokt.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen men tillsätt grönsaksfond i kokvattnet.

Rör ner crème fraichen i gratängsåsen och blanda sedan allt med den kokta pastan.

Smaka av med ev. mer salt och svartpeppar.

Smörj en ugnsfast gratängform och häll i pastablandningen.

Strö över den rivna västerbottensosten och gratinera i mitten av ugnen 225 grader ca. 10 minuter tills osten smält och ytan är gyllene.

Ingredienser

2 bananer
3 ägg
2 msk kokosmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel

Tillagning

Rör ihop och stek i plättgärn.

Servera med lite kokosflingor och banan.