Skinkstek i lergryta

Ingredienser: 

Runt 1 kilo skinkstek
1 äpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 vitlöksklyftor

 

Marinad:
1 msk senap (gärna dijon)
1 msk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk soya

 

Sås:
Sky från steken
1 köttbuljongtärning till såsen
Peppar
Maizena

Tillagning: 

Lägg lergrytan i vatten och låt stå i 1 timme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär morötter, äpple och löken i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål.
Putsa köttet från hinnor och smörjin marinaden på köttet.
Lägg i lergrytan och lägg grönsakerna som du skurit i bitar runt om steken.
Sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt in en kötttermometer i bitens tjockaste del.
Ta ut steken när den kommit upp i 70 grader, då är den klar.
Låt köttet vila medan du gör såsen.

Häll av skyn från köttet ner i en kastrull. Tillsätt en skvätt grädde och ev lite mer fond. 
Samt salt och peppar. Red av såsen med maizena.