Västerbottenpaj

Ingredienser: 

Pajdeg:

1.5 dl vetemjöl

1.5 dl grahamsmjöl eller vetemjöl

125 g smör

0.5 msk vatten

 

Fyllning:

3 st ägg

0.5 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl grädde (valfri fetthalt) eller 3 dl turkisk yoghurt

150 g västerbottenost eller en annan lagrad ost

Tillagning: 

Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret och skär i kuber, låt det bli rumstemp, häll på vattnet arbeta i hop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen ca 5 minuter. Ta en gaffel och tryck hål i botten med. Pensla med ägg och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225°C i 10 minuter.

 

Pajfyllningen:

Gör under tiden pajfyllningen. Vispa lätt äggen med salt och peppar. Vispa eller rör snabbt ihop med grädde eller yoghurt till en jämn smet. Riv osten och blanda ner den. (Tänk på att inte röra/vispa mer än att det blir blandat, annars kan man vispa sönder äggtrådarna.) Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter till gyllene färg.